Bewegingsvrijheid ouderen

Invloed van bewegingsvrijheid op de gezondheid van verpleeghuisbewoners met dementie

 

Mensen met dementie wonen in het verpleeghuis vaak nog achter gesloten deuren. Dit beperkt hen in hun bewegingsvrijheid en kan zorgen voor onrust en weerstand. Er is daarom steeds meer aandacht voor het vergroten van de bewegingsvrijheid door bijvoorbeeld een open-deurenbeleid. Het idee is namelijk dat meer bewegingsvrijheid een positieve invloed heeft op de gezondheid. Maar wat zegt de wetenschappelijke literatuur over de invloed van bewegingsvrijheid op de gezondheid van verpleeghuisbewoners met dementie? Deze vraag stond centraal in ons literatuuronderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het internationale tijdschrift The Gerontologist.

Onze studie laat zien dat meer bewegingsvrijheid in het verpleeghuis een positieve invloed heeft op het lichamelijk welbevinden, mentaal welbevinden, kwaliteit van leven en sociaal maatschappelijk participeren van de bewoner met dementie. Meer bewegingsvrijheid wordt vooral gelinkt aan minder gebruik van psychofarmaca, minder (ernstige) valincidenten en minder onrust. Daarnaast zagen we betere uitkomsten op sociaal contact, autonomie, het langetermijngeheugen en taal van bewoners met dementie wanneer zij meer bewegingsvrijheid hadden in vergelijking met gesloten verpleeghuizen.

Wetenschappelijke literatuur toont dus aan dat bewegingsvrijheid buiten de gesloten afdeling een positieve invloed kan hebben op de gezondheid van verpleeghuisbewoners met dementie. Om meer wetenschappelijk bewijs én inzicht te krijgen in deze positieve invloed van bewegingsvrijheid, gaan we verder onderzoek doen naar de relatie tussen bewegingsvrijheid en gezondheid. Bijvoorbeeld, wat gebeurt er met de gezondheid van mensen met dementie als ze van een gesloten naar een meer open verpleeghuis verhuizen? Of, welk verschil is er in gezondheid tussen mensen die wonen in een open verpleeghuis in vergelijking met een gesloten verpleeghuis? En welke rol spelen medewerkers in het bieden van bewegingsvrijheid? Met de kennis die deze onderzoeken gaan opleveren, kunnen we bewegingsvrijheid voor mensen met dementie nog beter begrijpen. Zo kunnen we de verpleeghuizen ondersteunen om een zorgomgeving te bieden die past bij de persoon met dementie.

Aan het systematische literatuuronderzoek werkten mee: Suzan van Liempd, Marjolein Verbiest, Annerieke Stoop en Katrien Luijkx.

Benieuwd naar het volledige Engelstalige artikel, klik dan hier.