Wetenschap in de praktijk voor mensgerichte ouderenzorg

We worden graag gezien en gehoord. Dit verandert niet als we ouder worden. Ook dan willen we doorgaan met ons vertrouwde leven, zelfs als we zorg en ondersteuning nodig hebben. Bij mensgerichte zorg staan mensen centraal. Ouderen, hun naasten en natuurlijk ook zorgverleners.

vrolijke senior

Wie zijn wij?

Wij zijn de Academische Werkplaats Ouderen van Tranzo, onderdeel van Tilburg University. In onze werkplaats werken onderzoekers samen met ouderen en zorgverleners aan mensgerichte ouderenzorg. We doen sociaalwetenschappelijk onderzoek naar de leefwereld van kwetsbare ouderen, thuis en in het verpleeghuis. Met deze kennis evalueren en versterken we de ouderenzorg.

Door de kennis van ouderen, zorgprofessionals en wetenschappers te bundelen maken we de ouderenzorg nog mensgerichter.

Lees hier meer over Mensgerichte ouderenzorg
Sociale netwerken en behoeften ouderen

Werkwijze

Wij vinden het belangrijk dat de resultaten uit onze onderzoeken bruikbaar zijn voor de zorgpraktijk. Daarom ontwikkelen we praktisch bruikbare werkwijzen of instrumenten. We delen deze met (toekomstig) zorgprofessionals op een toegankelijke manier, bijvoorbeeld via een scholing, een interactieve werkvorm, een filmpje of een spel. Niet alleen via zorgorganisaties, maar ook via zorgopleidingen.

Lees hier meer over onze werkwijze

Jaarverslag 2023

Wil je meer weten over de Academische Werkplaats Ouderen van Tranzo, Tilburg University? Bekijk dan ons interactieve jaarverslag!

In dit jaarverslag presenteren wij onze werkplaats en nemen we je mee naar het jaarbeeld van 2023.

 

Klik op onderstaande button om het jaarverslag van 2023 te bekijken.

Bekijk hier het jaarverslag van 2020.
Bekijk hier het jaarverslag van 2021.
Bekijk hier het jaarverslag van 2022.

Jaarverslag 2023 >

Medewerkers

Veelgestelde vragen

 • Ik wil graag meedenken hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Leuk! Laat het ons weten via het contactformulier.
  Je kunt ook gratis en vrijblijvend lid worden van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg. Als je lid wordt ontvang je een aantal keer per jaar per e-mail een uitnodiging om mee te denken met een actueel onderwerp, zoals hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Ook ontvang je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief. Spreekt het je aan? Meld je hier aan.

 • Waarom vinden jullie het belangrijk dat de kennis uit de onderzoeken in de zorgpraktijk terechtkomt?

  Wij willen met wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan mensgerichte ouderenzorg. De resultaten uit onze onderzoeken delen we actief met collega-onderzoekers wereldwijd via onze (vaak Engelstalige) artikelen en proefschriften. Maar om echt een bijdrage aan mensgerichte ouderenzorg te kunnen leveren moeten we ervoor zorgen dat de resultaten van ons onderzoek ook terechtkomen bij diegenen die de zorg leveren, jullie! Alleen op die manier kunnen we een verschil maken met ons onderzoek.

 • Waarom is het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt?

  Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor de ouderenzorg. Het is de basis voor alle dagelijkse handelingen van verzorgenden, verpleegkundigen maar ook van beleidsmedewerkers, managers en bestuurders. Op basis van wetenschappelijk onderzoek komen we namelijk te weten wat werkt, en wat niet. We komen te weten hoe we de zorg (verder) kunnen verbeteren en mensgerichter kunnen maken. En we komen te weten wat ouderen, naasten en medewerkers vinden van bepaalde thema’s. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van zorg en dat is waar we het voor doen!

 • Waarom duurt een promotieonderzoek zo lang?

  Een onderzoeker werkt gemiddeld vier tot zes jaar aan een promotieonderzoek. Zo lang?! Ja, goed onderzoek kost veel tijd. Vaak start de onderzoeker met het maken van een onderzoeksplan. Dit bestaat meestal uit vijf deelonderzoeken. Meestal start de onderzoeker daarna met een literatuuronderzoek. Hierbij wordt op een gestructureerde manier op zoek gegaan naar alle wetenschappelijke literatuur dat wereldwijd beschikbaar is over het onderwerp. Samen met andere onderzoekers wordt deze literatuur bestudeerd en wordt een conclusie getrokken. Daarna gaat de onderzoeker de praktijk in om verschillende deelonderzoeken uit te voeren. Het perspectief van ouderen en zorgprofessionals op het onderwerp wordt dan onderzocht. Hierbij maakt de onderzoeker gebruik van verschillende methoden, zoals interviews, vragenlijsten of observaties. De onderzoeker analyseert de verzamelde informatie en trekt conclusies. Elk deelonderzoek wordt opgeschreven in de vorm van Engelstalige artikelen die worden gepubliceerd in internationale, wetenschappelijke tijdschriften. Dit proces, van onderzoeksplan tot publicaties, duurt zo’n vier tot zes jaar.

Bekijk meer
surplus logo
Tilburg University logo
Logo BrabantZorg
Het logo van Thebe
TanteLouise logo