Slaap & Dementie

Met behulp van de Momo BedSense willen we slaappatronen meten bij verpleeghuisbewoners met dementie om meer duidelijkheid te krijgen over de relatie met probleemgedrag en valgevaar. Daarnaast willen we een tool ontwikkelen om zorgprofessionals te ondersteunen in het vaststellen en opvolgen van slaapproblemen.

Auteurs
Alicia Jonker, science practitioner, basisarts bij tanteLouise
Startdatum
1 juni 2023
Tranzo logo
TanteLouise logo
Het logo van Fontys
Het logo van Tilburg University

Het onderzoek in het kort

De Momo BedSense is een innovatie die door middel van sensoren in het matras druk en beweging meet en zo een indicatie geeft van slaap. Met behulp van de Momo BedSense wordt bepaald hoe verpleeghuisbewoners met dementie slapen.

We kijken hoe de Momo BedSense kan worden ingezet om slaapproblemen onder verpleeghuisbewoners met dementie beter vast te stellen en te evalueren. Daarnaast onderzoeken we de relaties tussen verschillende slaapparameters en probleemgedrag en valincidentie.

Status van het onderzoek

Validatiestudie:

De metingen van Momo BedSense vergelijken met die van een polsband die beweging registreert bij slapende verpleeghuisbewoners met dementie.

Cohortstudie

Slaappatronen van verpleeghuisbewoners met dementie bestuderen om slaapproblemen te identificeren en relaties te leggen met valgevaar en probleemgedrag.

Kwalitatieve studie:

Verschillende zorgprofessionals ondervragen over hun ervaringen en wensen rondom het vaststellen en opvolgen van slaapproblemen.

Ontwikkelen en testen van een tool

Het ontwikkelen van een tool die zorgprofessionals helpt in het vaststellen en opvolgen van slaapproblemen m.b.v. de Momo BedSense.

Updates van dit onderzoek

De start van mijn PhD traject

Update | 11 april 2024

Ik sta aan het begin van mijn PhD traject. Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van het onderzoeksplan en het leggen van contacten met verschillende behandelaren, verzorgenden, mantelzorgers en ontwikkelaars om te achterhalen welke ervaringen, ideeën of aanvullingen zij hebben. Op deze manier wil ik er voor zorgen dat het onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan en relevant is voor de zorgpraktijk. Daarnaast ben ik ook begonnen met een eerste oriëntatie in de literatuur om te kijken waar de grootste vragen liggen op het vlak van slaap en dementie.

Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen

 • Ik heb een goed idee voor een onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Wat leuk! We horen graag vanuit de praktijk waar we onderzoek naar zouden moeten doen. Als je een idee hebt kun je ons mailen via het contactformulier op deze website.

 • Hoe werken jullie samen met zorgprofessionals?

  Binnen onze onderzoeken nemen ouderen en zorgprofessionals een centrale plek in. Binnen bijna elk onderzoek wordt hun perspectief bestudeerd en komen zowel ouderen als zorgprofessionals zoveel mogelijk zelf aan het woord. Daarnaast is er aan elk onderzoek een ‘klankbordgroep’ verbonden. Een groep bestaande uit zorgprofessionals en vaak een vertegenwoordiger van een cliëntenraad. Tijdens het onderzoek denkt deze groep mee.

  Daarnaast zijn een aantal ‘onderzoeksmakelaars’ werkzaam bij de Academische Werkplaats Ouderen. Zij werken vanuit de universiteit nauw samen met de zorgorganisaties en gaan op zoek naar manieren om kennis te delen met zorgprofessionals. Misschien ben je er weleens één tegengekomen?

  We maken gebruik van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg dat bestaat uit enthousiaste zorgprofessionals en studenten die vrijblijvend een aantal keer per jaar met ons mee willen denken. Ook organiseren we regelmatig evenementen voor zorgprofessionals om onze bevindingen te delen, zoals de jaarlijkse ‘Werkplaats’. Ouderen zijn hier uiteraard ook van harte welkom.

 • Wie bepaalt de onderwerpen van de onderzoeken?

  De onderwerpen van onderzoeken worden meestal bepaald door de promovendus, of Science Practitioner. De science practitioner loopt in zijn/haar werk vaak tegen een probleem of vraag aan die hij/zij binnen het onderzoek wil oplossen of beantwoorden. Daarnaast worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd op basis van subsidies van de overheid. Het gaat dan om onderzoek naar actuele thema’s die worden gekozen samen met de zorgorganisaties die deel uitmaken van de Academische Werkplaats Ouderen.

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.