Dementie verlicht visual

Dementie verlicht!?

Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen wat de invloed is van licht en verlichting op de gezondheid van ouderen met dementie.

Onderzoeker
Ingrid Goudriaan, onderzoeker en beleidsmedewerker bij Brabantzorg
Startdatum
1 september 2016

Het onderzoek in het kort

In verpleeghuizen is de fysieke omgeving belangrijk om de kwaliteit van leven van bewoners te optimaliseren. De fysieke omgeving zou de ouderen moeten stimuleren om zelf de regie te nemen, ondanks hun fysieke, sociale en emotionele uitdagingen.

Licht en verlichting zijn belangrijke onderdelen van die fysieke omgeving. De verouderingsprocessen in het oog en de ziekte dementie stellen extra eisen aan de lichtomstandigheden. Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen wat de invloed is van licht en verlichting op de gezondheid van ouderen met dementie.

Dementie verlicht visual

Status van het onderzoek

Literatuuronderzoek

In kaart brengen wat er in het huidige onderzoeksveld bekend is over de invloed van licht en verlichting op de gezondheid van ouderen met dementie.

Literatuurstudie

In deze literatuurstudie geven we een overzicht van richtlijnen, soorten metingen en classificaties waaraan licht in verpleeghuizen kan of moet worden voldaan.

Monitoring

We gaan in een verpleeghuis monitoren wat het verbeteren van de lichtomstandigheden teweeg brengt. De interventie is breed opgezet van het verhogen van het bewustzijn van medewerkers tot betere verlichting en betere contrasten in kleuren.

Laatste onderzoeksresultaten

ouderen en licht
Update | 1 december 2020

Literatuurstudie

De onderzoeken die er zijn gedaan naar de invloed van licht op gezondheid van mensen met dementie in het verpleeghuis zijn erg divers en daardoor lastig met elkaar te vergelijken.

Slechts weinig studies keken tot op heden of verlichting in verpleeghuizen voldoende is voor het uitvoeren van alledaagse activiteiten en voor goed zicht van de bewoners. Goede lichtomstandigheden in verpleeghuizen lijken positieve gevolgen te hebben voor het verminderen van depressieve symptomen en agitatie bij bewoners. Het is daarom belangrijk dat verpleeghuizen en personeel zich bewust zijn van de invloed van licht op hun bewoners.

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.


  Veelgestelde vragen

 • Ik heb een goed idee voor een onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Wat leuk! We horen graag vanuit de praktijk waar we onderzoek naar zouden moeten doen. Als je een idee hebt kun je ons mailen via het contactformulier op deze website.

 • Hoe werken jullie samen met zorgprofessionals?

  Binnen onze onderzoeken nemen ouderen en zorgprofessionals een centrale plek in. Binnen bijna elk onderzoek wordt hun perspectief bestudeerd en komen zowel ouderen als zorgprofessionals zoveel mogelijk zelf aan het woord. Daarnaast is er aan elk onderzoek een ‘klankbordgroep’ verbonden. Een groep bestaande uit zorgprofessionals en vaak een vertegenwoordiger van een cliëntenraad. Tijdens het onderzoek denkt deze groep mee.

  Daarnaast zijn een aantal ‘onderzoeksmakelaars’ werkzaam bij de Academische Werkplaats Ouderen. Zij werken vanuit de universiteit nauw samen met de zorgorganisaties en gaan op zoek naar manieren om kennis te delen met zorgprofessionals. Misschien ben je er weleens één tegengekomen?

  We maken gebruik van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg dat bestaat uit enthousiaste zorgprofessionals en studenten die vrijblijvend een aantal keer per jaar met ons mee willen denken. Ook organiseren we regelmatig evenementen voor zorgprofessionals om onze bevindingen te delen, zoals de jaarlijkse ‘Werkplaats’. Ouderen zijn hier uiteraard ook van harte welkom.

 • Wie bepaalt de onderwerpen van de onderzoeken?

  De onderwerpen van onderzoeken worden meestal bepaald door de promovendus, of Science Practitioner. De science practitioner loopt in zijn/haar werk vaak tegen een probleem of vraag aan die hij/zij binnen het onderzoek wil oplossen of beantwoorden. Daarnaast worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd op basis van subsidies van de overheid. Het gaat dan om onderzoek naar actuele thema’s die worden gekozen samen met de zorgorganisaties die deel uitmaken van de Academische Werkplaats Ouderen.