Thema

Technologie

videobellen ouderen
Oude vrouw met smartphone

Zorg en technologie ouderenzorg

Technologie is niet meer weg te denken uit ons leven. Ook in de zorg is technologie onmisbaar en het wordt ingezet om de zorg beter, goedkoper en efficiënter te maken. Allerlei technologische snufjes worden ontwikkeld om ouderen te ondersteunen in het dagelijkse leven. Hierdoor kunnen veel ouderen op een fijne manier langer thuis blijven wonen.

Technologie kan ook helpen om het leven van mensen met dementie en hun omgeving fijner te maken. Daarnaast kan technologie zorgprofessionals werk uit handen nemen of helpen efficiënt te werken. Hierdoor blijft meer tijd over om er voor cliënten te zijn en mensgerichte zorg te kunnen verlenen. In verpleeghuizen wordt veel geëxperimenteerd met technologie, van tovertafels en robots tot GPS-technologie. Hoewel er veel mogelijk is, staat technologie in de ouderenzorg nog in de kinderschoenen.

Wij doen onderzoek naar wat ouderen zelf belangrijk vinden op dit gebied. Hoe kan technologie aansluiten bij hun wensen en behoeften? Ook doen we onderzoek naar hoe technologie in verpleeghuizen kan bijdragen aan een aangenamer leven voor mensen met dementie.