Sociaal actieve ouderen

Impact van sociale netwerkverandering op thuiswonende ouderen

Als je ouder wordt dan verandert je sociale netwerk. Hoe is dat voor thuiswonende ouderen? We zoeken dat uit en vertalen dat naar een instrument voor verzorgenden en verpleegkundigen in de thuiszorg.

Onderzoeker
Willeke Vos
Startdatum
3 februari 2014
Logo Thebe
surplus logo
Joris zorg logo
Zuid zog logo
Vitalis woonzorg groep logo
Sint Annaklooster logo
Zorgboog Logo
Het logo van Tranzo
Het logo van Tilburg University

Het onderzoek in het kort

Sociale netwerken van thuiswonende ouderen bestaan uit familie, vrienden, kennissen en zorgverleners. Deze netwerken veranderen, bijvoorbeeld wanneer de partner overlijdt of wanneer contacten niet meer onderhouden kunnen worden door een gezondheid die achteruit gaat.

Meer kennis over de ervaringen van ouderen zelf met sociale netwerkverandering kan thuiszorgmedewerkers helpen om hun cliënten nog beter te ondersteunen. Het doel van dit onderzoek is om 1) meer te weten te komen over de impact die sociale netwerkverandering heeft op het leven van thuiswonende ouderen en om 2) die kennis te vertalen naar een instrument waarmee thuiszorgmedewerkers ouderen kunnen helpen om die impact te verkleinen.

Status van het onderzoek

Literatuuronderzoek

In kaart brengen wat er in het huidige onderzoeksveld bekend is over dit onderwerp.

Focusgroepen

Onderzoeken wat het probleem nu precies is. Door na te gaan bij ouderen en wijkverpleegkundigen wat de meest ingrijpende ervaringen zijn met sociale netwerkverandering in de thuissituatie.

Interviews

Proberen te begrijpen waarom sociale netwerkverandering in bepaalde situaties tot problemen leidt en waarom soms ook niet. Bijvoorbeeld als de gezondheid ineens hard achteruit gaat of als de partner overlijdt.

Co-creatie van een interventie

We weten meer over de impact van sociale netwerkverandering bij thuiswonende ouderen. Deze kennis vertalen naar een instrument voor thuiszorgmedewerkers, zodat zij ouderen kunnen helpen om de impact van sociale netwerkverandering te verkleinen.

Kwantitatief onderzoek

Onderzoeken of we impact van sociale netwerkverandering kunnen meten in een grote dataset. Als dat lukt, dan kunnen we in de toekomst het effect van het ontwikkelde instrument ook beter meten.

Updates van dit onderzoek

Sociale netwerkveranderingen

Update | 1 december 2020

Op basis van focusgroepen en interviews hebben we veel geleerd over de sociale netwerkveranderingen die thuiswonende ouderen het meest bezig houden. We weten nu beter wat zij meemaken, hoe dat voor hen is en hoe verschillend zij daar in zijn. Dit levert 3 artikelen op in wetenschappelijke tijdschriften.

Met de opgedane kennis gaan we in de periode januari – juni 2021 een instrument ontwikkelen voor thuiszorgmedewerkers. Dit doen we in co-creatie met mensen uit de praktijk: thuiszorgmedewerkers, -teams, -managers en zorginkopers. Het totale onderzoek wordt afgesloten met een kwantitatieve studie waarin we proberen om de kennis die we gevonden hebben te toetsen in een grote dataset.

Schaken senioren

In het praktijkvertalingsonderzoek is de Luisterzuster ontwikkeld

Update | 16 februari 2022

Dit is een werkwijze voor thuiszorgmedewerkers, samengevat in een mooi boekje. De werkwijze is bedoeld om ouderen te helpen die in een dip zitten. Samen met een oudere ga je op zoek naar datgene wat het leven de moeite waard maakt. Stap voor stap help je een oudere om zelf uit die dip te komen.

De tool wordt de komende tijd in de praktijk getest door thuiszorgmedewerkers. Naar aanleiding van de feedback en ervaringen wordt de tool verder doorontwikkeld.

Sociaal actieve ouderen
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen

  • Ik wil graag meedenken hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Waar kan ik terecht?

    Leuk! Laat het ons weten via het contactformulier.
    Je kunt ook gratis en vrijblijvend lid worden van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg. Als je lid wordt ontvang je een aantal keer per jaar per e-mail een uitnodiging om mee te denken met een actueel onderwerp, zoals hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Ook ontvang je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief. Spreekt het je aan? Meld je hier aan.

  • Waarom is het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt?

    Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor de ouderenzorg. Het is de basis voor alle dagelijkse handelingen van verzorgenden, verpleegkundigen maar ook van beleidsmedewerkers, managers en bestuurders. Op basis van wetenschappelijk onderzoek komen we namelijk te weten wat werkt, en wat niet. We komen te weten hoe we de zorg (verder) kunnen verbeteren en mensgerichter kunnen maken. En we komen te weten wat ouderen, naasten en medewerkers vinden van bepaalde thema’s. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van zorg en dat is waar we het voor doen!

  • Wat is een proefschrift?

    De resultaten van een promotieonderzoek worden opgeschreven in de vorm van Engelstalige artikelen, meestal zo’n vijf artikelen per promotieonderzoek. Deze artikelen worden gepubliceerd in internationale, wetenschappelijk tijdschriften zodat iedereen ze kan lezen. De publicaties worden samengevoegd in een boekje, waaraan een inleiding, een conclusie en een samenvatting worden toegevoegd. Dit geheel vormt het proefschrift.

  • Vragen over dit onderzoek?

    Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

    Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.