Sociale behoeften van ouderen

Sociale behoeften van ouderen en (technologische) interventies

De vervulling van sociale behoeften is van levensbelang. Sociale technologie zoals beeldbellen, WhatsApp en Facebook kunnen daar behulpzaam bij zijn, net als andere interventies.

In dit onderzoek is bestudeerd hoe zelfstandig wonende ouderen hun sociale behoeften vervullen en welke rol sociale technologie daarin speelt.

Onderzoeker
Tina ten Bruggencate, onderzoeker en docent bij Fontys
Onderzoek is afgerond
Logo Fontys

Het onderzoek in het kort

De vervulling van sociale behoeften is belangrijk voor ouderen. Ouderen vinden het belangrijk dat zij verbonden zijn met de mensen in hun nabije omgeving, maar ook met hun buurt en de samenleving als geheel. Zij willen van betekenis zijn en onafhankelijk zijn.

Sociale technologie speelt over het algemeen geen grote rol in het vervullen van sociale behoeften. Maar als ouderen sociale technologie gebruiken, dan versterkt het bestaande relaties en zorgt voor verdieping en plezier, waardoor het hun leven verrijkt. Sociale technologie zorg ook voor een gevoel van veiligheid en rust bij ouderen zelf, maar ook bij hun sociale omgeving. Er zijn echter ook obstakels bij het gebruik van technologie. Ouderen stoeien met het gebruik van technologie, zoals een mobiele telefoon en zijn dan soms afhankelijk van hulp van mensen uit hun omgeving. Soms ervaren zij dat het gebruik van sociale technologie het echte menselijke contact in de weg staat.

Sociale behoeften van ouderen

Status van het onderzoek

Literatuurstudie

Literatuurstudie naar de sociale behoeften van ouderen: Sociale behoeften zijn belangrijk voor ouderen.

Interviews met ouderen

Interviews met ouderen laten zien dat zij op verschillende manieren hun sociale behoeften vervullen en dat sociale technologie daar een beperkte rol bij speelt.

Interventie

De ontwikkeling, implementatie en evaluatie van een interventie om sociale behoeften van ouderen te vervullen. In het taal cafe leren ouderen de Nederlandse taal aan expats. Er wordt daarmee een beroep gedaan op hun kwaliteiten.

Interviews met ouderen

Interviews met ouderen die sociale technologie gebruiken laten zien dat het iets toevoegt aan bestaande contacten: het geeft verrijking en verdieping en voegt plezier toe.

Context mapping

In vier context mapping sessies met ouderen en sociaal werkers is inzicht verkregen in de sociale behoeften van ouderen en welke elementen interventies moeten bevatten om het vervullen van sociale behoeften te ondersteunen.

Veelgestelde vragen

  • Ik heb een goed idee voor een onderzoek. Waar kan ik terecht?

    Wat leuk! We horen graag vanuit de praktijk waar we onderzoek naar zouden moeten doen. Als je een idee hebt kun je ons mailen via het contactformulier op deze website.

  • Hoe werken jullie samen met zorgprofessionals?

    Binnen onze onderzoeken nemen ouderen en zorgprofessionals een centrale plek in. Binnen bijna elk onderzoek wordt hun perspectief bestudeerd en komen zowel ouderen als zorgprofessionals zoveel mogelijk zelf aan het woord. Daarnaast is er aan elk onderzoek een ‘klankbordgroep’ verbonden. Een groep bestaande uit zorgprofessionals en vaak een vertegenwoordiger van een cliëntenraad. Tijdens het onderzoek denkt deze groep mee.

    Daarnaast zijn een aantal ‘onderzoeksmakelaars’ werkzaam bij de Academische Werkplaats Ouderen. Zij werken vanuit de universiteit nauw samen met de zorgorganisaties en gaan op zoek naar manieren om kennis te delen met zorgprofessionals. Misschien ben je er weleens één tegengekomen?

    We maken gebruik van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg dat bestaat uit enthousiaste zorgprofessionals en studenten die vrijblijvend een aantal keer per jaar met ons mee willen denken. Ook organiseren we regelmatig evenementen voor zorgprofessionals om onze bevindingen te delen, zoals de jaarlijkse ‘Werkplaats’. Ouderen zijn hier uiteraard ook van harte welkom.

  • Wie bepaalt de onderwerpen van de onderzoeken?

    De onderwerpen van onderzoeken worden meestal bepaald door de promovendus, of Science Practitioner. De science practitioner loopt in zijn/haar werk vaak tegen een probleem of vraag aan die hij/zij binnen het onderzoek wil oplossen of beantwoorden. Daarnaast worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd op basis van subsidies van de overheid. Het gaat dan om onderzoek naar actuele thema’s die worden gekozen samen met de zorgorganisaties die deel uitmaken van de Academische Werkplaats Ouderen.

  • Vragen over dit onderzoek?

    Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

    Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.