Sociale behoeften van ouderen

Sociale behoeften van ouderen en (technologische) interventies

De vervulling van sociale behoeften is van levensbelang. Sociale technologie zoals beeldbellen, WhatsApp en Facebook kunnen daar behulpzaam bij zijn, net als andere interventies.

In dit onderzoek is bestudeerd hoe zelfstandig wonende ouderen hun sociale behoeften vervullen en welke rol sociale technologie daarin speelt.

Onderzoeker
Tina ten Bruggencate, onderzoeker en docent bij Fontys
Onderzoek is afgerond
Logo Fontys

Het onderzoek in het kort

De vervulling van sociale behoeften is belangrijk voor ouderen. Ouderen vinden het belangrijk dat zij verbonden zijn met de mensen in hun nabije omgeving, maar ook met hun buurt en de samenleving als geheel. Zij willen van betekenis zijn en onafhankelijk zijn.

Sociale technologie speelt over het algemeen geen grote rol in het vervullen van sociale behoeften. Maar als ouderen sociale technologie gebruiken, dan versterkt het bestaande relaties en zorgt voor verdieping en plezier, waardoor het hun leven verrijkt. Sociale technologie zorg ook voor een gevoel van veiligheid en rust bij ouderen zelf, maar ook bij hun sociale omgeving. Er zijn echter ook obstakels bij het gebruik van technologie. Ouderen stoeien met het gebruik van technologie, zoals een mobiele telefoon en zijn dan soms afhankelijk van hulp van mensen uit hun omgeving. Soms ervaren zij dat het gebruik van sociale technologie het echte menselijke contact in de weg staat.

Sociale behoeften van ouderen

Status van het onderzoek

Literatuurstudie

Literatuurstudie naar de sociale behoeften van ouderen: Sociale behoeften zijn belangrijk voor ouderen.

Interviews met ouderen

Interviews met ouderen laten zien dat zij op verschillende manieren hun sociale behoeften vervullen en dat sociale technologie daar een beperkte rol bij speelt.

Interventie

De ontwikkeling, implementatie en evaluatie van een interventie om sociale behoeften van ouderen te vervullen. In het taal cafe leren ouderen de Nederlandse taal aan expats. Er wordt daarmee een beroep gedaan op hun kwaliteiten.

Interviews met ouderen

Interviews met ouderen die sociale technologie gebruiken laten zien dat het iets toevoegt aan bestaande contacten: het geeft verrijking en verdieping en voegt plezier toe.

Context mapping

In vier context mapping sessies met ouderen en sociaal werkers is inzicht verkregen in de sociale behoeften van ouderen en welke elementen interventies moeten bevatten om het vervullen van sociale behoeften te ondersteunen.

Veelgestelde vragen

 • Ik wil graag meedenken hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Leuk! Laat het ons weten via het contactformulier.
  Je kunt ook gratis en vrijblijvend lid worden van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg. Als je lid wordt ontvang je een aantal keer per jaar per e-mail een uitnodiging om mee te denken met een actueel onderwerp, zoals hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Ook ontvang je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief. Spreekt het je aan? Meld je hier aan.

 • Waarom is het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt?

  Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor de ouderenzorg. Het is de basis voor alle dagelijkse handelingen van verzorgenden, verpleegkundigen maar ook van beleidsmedewerkers, managers en bestuurders. Op basis van wetenschappelijk onderzoek komen we namelijk te weten wat werkt, en wat niet. We komen te weten hoe we de zorg (verder) kunnen verbeteren en mensgerichter kunnen maken. En we komen te weten wat ouderen, naasten en medewerkers vinden van bepaalde thema’s. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van zorg en dat is waar we het voor doen!

 • Wat is een proefschrift?

  De resultaten van een promotieonderzoek worden opgeschreven in de vorm van Engelstalige artikelen, meestal zo’n vijf artikelen per promotieonderzoek. Deze artikelen worden gepubliceerd in internationale, wetenschappelijk tijdschriften zodat iedereen ze kan lezen. De publicaties worden samengevoegd in een boekje, waaraan een inleiding, een conclusie en een samenvatting worden toegevoegd. Dit geheel vormt het proefschrift.

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.