Dementia Dynamics in Design

Dementia Dynamics in Design

Het doel van dit onderzoek is om nieuwe technologische oplossingen te ontwerpen en testen die ouderen met beginnende dementie helpen bij het onderhouden van sociale contacten.

Onderzoeker
Sebastiaan Peek, senior onderzoeker
Startdatum
1 februari 2018
TUe Logo

Het onderzoek in het kort

Thuiswonende ouderen die te maken krijgen met dementie ondergaan allerlei veranderingen. Voor naasten en henzelf kan het lastig zijn om hiermee om te gaan. Dit kan ertoe leiden dat ouderen met dementie minder vaak contact hebben met anderen en zich eenzamer voelen. Ook kan men moeite krijgen met het bedienen van apparaten zoals mobieltjes.

Het doel van dit onderzoek is om nieuwe technologische oplossingen te ontwerpen en testen die ouderen met beginnende dementie helpen bij het onderhouden van sociale contacten. Deze nieuwe technologische oplossingen worden ontwikkeld met de ouderen en hun naasten.

Dementia Dynamics in Design

Status van het onderzoek

Interviews

Gesprekken met thuiswonende ouderen met dementie over sociale participatie.

Co-design

Samen met thuiswonende ouderen met dementie en hun partners oplossingen ontwerpen.

Veldtest

Thuiswonende ouderen met dementie een werkend prototype 6 weken laten uitproberen.

Updates van dit onderzoek

Implementatieproject LivingMoments

Update | 23 mei 2023

Van juni 2022 tot en met december 2022 is een implementatieproject uitgevoerd om beter te begrijpen wat nodig is om de verspreiding en implementatie van LivingMoments te bevorderen. De Academische Werkplaats Ouderen onderzocht welke behoefte er is aan een product zoals LivingMoments onder thuiswonende ouderen met dementie en hun naasten. Daarnaast keken we in hoeverre mensen met dementie bereid zijn om LivingMoments te gebruiken en te betalen voor een dergelijk product.

Uit de duo-interviews met thuiswonende mensen met dementie en hun naasten bleek dat de meningen over LivingMoments verdeeld waren. Een deel van de mensen vond het apparaat mooi en was enthousiast over de functies. Echter gaf de meerderheid aan dat men geen of weinig toegevoegde waarde zag van LivingMoments. De meeste geïnterviewden zouden het apparaat in de huidige vorm niet aanschaffen. Bij eventuele vervolgstappen is het belangrijk nauw te blijven samenwerken met mensen met dementie en hun naasten zodat LivingMoments aansluiting vindt bij hun wensen en behoeften.

Foto van een oudere in een verpleeghuis

LivingMoments

Update | 3 december 2020

We zijn gestart met de veldtest van het LivingMoments apparaat! We zoeken nog thuiswonende mensen met milde dementie die willen deelnemen.

Het LivingMoments apparaat is een communicatieapparaat die het contact tussen thuiswonende mensen met dementie en hun dierbaren tastbaarder maakt. Naasten kunnen berichten (dit kunnen foto’s, video’s en/of spraakberichten zijn) sturen via een simpele mobiele app, waarna de persoon met dementie (en partner) een gedrukte ansichtkaart ontvangt, en deze vervolgens kan activeren in het apparaat om de levendige inhoud te bekijken. Bekijk hier een filmpje.

oude dame laptop
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen

 • Ik wil graag meedenken hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Leuk! Laat het ons weten via het contactformulier.
  Je kunt ook gratis en vrijblijvend lid worden van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg. Als je lid wordt ontvang je een aantal keer per jaar per e-mail een uitnodiging om mee te denken met een actueel onderwerp, zoals hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Ook ontvang je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief. Spreekt het je aan? Meld je hier aan.

 • Waarom is het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt?

  Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor de ouderenzorg. Het is de basis voor alle dagelijkse handelingen van verzorgenden, verpleegkundigen maar ook van beleidsmedewerkers, managers en bestuurders. Op basis van wetenschappelijk onderzoek komen we namelijk te weten wat werkt, en wat niet. We komen te weten hoe we de zorg (verder) kunnen verbeteren en mensgerichter kunnen maken. En we komen te weten wat ouderen, naasten en medewerkers vinden van bepaalde thema’s. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van zorg en dat is waar we het voor doen!

 • Wat is een proefschrift?

  De resultaten van een promotieonderzoek worden opgeschreven in de vorm van Engelstalige artikelen, meestal zo’n vijf artikelen per promotieonderzoek. Deze artikelen worden gepubliceerd in internationale, wetenschappelijk tijdschriften zodat iedereen ze kan lezen. De publicaties worden samengevoegd in een boekje, waaraan een inleiding, een conclusie en een samenvatting worden toegevoegd. Dit geheel vormt het proefschrift.

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.