Samenwerking tussen verpleeghuisbewoners met dementie, hun naasten en zorgprofessionals'

Het onderzoek richt zich op de vraag hoe mantelzorgers en zorgteams samen de beste zorg voor hun naasten in het verpleeghuis kunnen bieden.

Auteur
Peter van Rooden, GZ-psycholoog, Science practitioner + Groenhuysen
Startdatum
1 april 2023
logo Groenhuysen
Logo tranzo

Het onderzoek in het kort

Het onderzoek zal bestaan uit vijf deelstudies. In de eerste deelstudie wordt uit internationale literatuur gehaald hoe mantelzorgers betrokken worden bij de zorg van hun dementerende naasten in het verpleeghuis. Vervolgens wordt er kwalitatief onderzoek verricht (interviews) met mantelzorgers en zorgmedewerkers. De informatie hieruit wordt gebruikt om tot een mogelijke interventie te komen om mantelzorgers en zorgmedewerkers elkaar beter te laten vinden in het verpleeghuis en zo de zorg voor de bewoners van het verpleeghuis te verbeteren.

Status van het onderzoek

Literatuuronderzoek

Onderzoeken wat er in de literatuur bekend is over de samenwerking tussen mantelzorgers en zorgmedewerkers in verpleeghuizen.

Interviews

hoe ervaren cliënten met dementie en hun mantelzorger (partner of kinderen) de samenwerking tussen mantelzorgers en zorgmedewerkers in het verpleeghuis

Interviews

hoe kan volgens de zorgmedewerkers van verpleeghuizen de samenwerking verbeterd worden

Interventieontwikkeling

Alle input wordt gebruikt om tot een optimalisatie van de samenwerking te komen

Evaluatie

is de ontwikkelde interventie bruikbaar of zijn er aanpassingen nodig

Updates van dit onderzoek

Focus van mijn onderzoek

Update | 11 april 2024

Na veel filosoferen en brainstormen is de focus van mijn onderzoek verschoven naar bovenstaande omschrijving. Dat betekent het opnieuw opstellen van een onderzoeksvoorstel. Ik heb er voor gekozen omdat deze keer in het Engels te doen en dat blijkt toch een grotere uitdaging te zijn dan ik aanvankelijk dacht!

Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen

 • Ik wil graag meedenken hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Leuk! Laat het ons weten via het contactformulier.
  Je kunt ook gratis en vrijblijvend lid worden van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg. Als je lid wordt ontvang je een aantal keer per jaar per e-mail een uitnodiging om mee te denken met een actueel onderwerp, zoals hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Ook ontvang je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief. Spreekt het je aan? Meld je hier aan.

 • Waarom is het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt?

  Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor de ouderenzorg. Het is de basis voor alle dagelijkse handelingen van verzorgenden, verpleegkundigen maar ook van beleidsmedewerkers, managers en bestuurders. Op basis van wetenschappelijk onderzoek komen we namelijk te weten wat werkt, en wat niet. We komen te weten hoe we de zorg (verder) kunnen verbeteren en mensgerichter kunnen maken. En we komen te weten wat ouderen, naasten en medewerkers vinden van bepaalde thema’s. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van zorg en dat is waar we het voor doen!

 • Wat is een proefschrift?

  De resultaten van een promotieonderzoek worden opgeschreven in de vorm van Engelstalige artikelen, meestal zo’n vijf artikelen per promotieonderzoek. Deze artikelen worden gepubliceerd in internationale, wetenschappelijk tijdschriften zodat iedereen ze kan lezen. De publicaties worden samengevoegd in een boekje, waaraan een inleiding, een conclusie en een samenvatting worden toegevoegd. Dit geheel vormt het proefschrift.

Vragen over dit onderzoek?
Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.