Ouderen centraal in samenwerking tussen huisarts en SOG

Ouderen centraal in samenwerking tussen huisarts en specialist ouderengeneeskunde

Het doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van de manier waarop ouderen, huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde kijken naar het samen vorm geven aan medische zorg voor thuiswonende ouderen. Deze drie perspectieven worden samengebracht om vervolgens te kijken hoe samenwerken er in de toekomst uit kan zien.

Onderzoeker
Charlotte van Weerelt, specialist ouderengeneeskunde bij Thebe en onderzoeker bij Tranzo.
Startdatum
1 september 2020
Het logo van Thebe
Het logo van Tranzo
Het logo van Tilburg University

Het onderzoek in het kort

De groep thuiswonende ouderen wordt steeds groter en hun zorgvragen complexer. Voor deze complexe zorgvragen kan de huisarts al lange tijd gebruikmaken van de expertise van de specialist ouderengeneeskunde. Deze samenwerking krijgt op verschillende plekken in Nederland anders vorm, veelal zijn hierbij factoren die samenhangen met de zorgverleners bepalend (beschikbare tijd en kennis, praktijkvoering, lopende samenwerkingen etc). Maar hoe zien de ouderen deze samenwerking? En hoe kunnen we door hen te betrekken de samenwerking vorm geven?

In dit onderzoek willen we juist dat in kaart brengen om zo te komen tot een passende, toekomst bestendige samenwerking tussen oudere, huisarts en specialist ouderengeneeskunde.

Status van het onderzoek

Literatuuronderzoek

In kaart brengen wat er in de literatuur bekend is over de ondersteuningsbehoefte van huisartsen wat betreft de medische zorg voor thuiswonende ouderen

Deelstudie 2

Perspectief van thuiswonende ouderen onderzoeken wat betreft de medische zorg die de huisarts in samenwerking met de specialist ouderengeneeskunde biedt.

Deelstudie 3

Perspectief huisartsen onderzoeken hoe zij de samenwerking met de specialist ouderengeneeskunde zien en wat zij vinden van de kijk van de ouderen op deze samenwerking.

Deelstudie 4

Perspectief specialisten ouderengeneeskunde onderzoeken hoe zij de samenwerking met de huisarts zien en wat zij vinden van de kijk van de ouderen en de huisartsen op deze samenwerking.

Co-creatie

Opgehaalde perspectieven samenbrengen en in co-creatie een instrument ontwikkelen om de samenwerking tussen ouderen, huisarts en specialist ouderengeneeskunde vorm te geven.

Veelgestelde vragen

  • Ik wil graag meedenken hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Waar kan ik terecht?

    Leuk! Laat het ons weten via het contactformulier.
    Je kunt ook gratis en vrijblijvend lid worden van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg. Als je lid wordt ontvang je een aantal keer per jaar per e-mail een uitnodiging om mee te denken met een actueel onderwerp, zoals hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Ook ontvang je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief. Spreekt het je aan? Meld je hier aan.

  • Waarom is het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt?

    Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor de ouderenzorg. Het is de basis voor alle dagelijkse handelingen van verzorgenden, verpleegkundigen maar ook van beleidsmedewerkers, managers en bestuurders. Op basis van wetenschappelijk onderzoek komen we namelijk te weten wat werkt, en wat niet. We komen te weten hoe we de zorg (verder) kunnen verbeteren en mensgerichter kunnen maken. En we komen te weten wat ouderen, naasten en medewerkers vinden van bepaalde thema’s. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van zorg en dat is waar we het voor doen!

  • Wat is een proefschrift?

    De resultaten van een promotieonderzoek worden opgeschreven in de vorm van Engelstalige artikelen, meestal zo’n vijf artikelen per promotieonderzoek. Deze artikelen worden gepubliceerd in internationale, wetenschappelijk tijdschriften zodat iedereen ze kan lezen. De publicaties worden samengevoegd in een boekje, waaraan een inleiding, een conclusie en een samenvatting worden toegevoegd. Dit geheel vormt het proefschrift.

  • Vragen over dit onderzoek?

    Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

    Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt een reactie binnen twee werkdagen.