toegangsproces ouderenzorg visual

Instrument om het toegangsproces in de ouderenzorg te analyseren

Het analyse-instrument toegangsproces geeft zorgorganisaties handvatten om het huidige toegangsproces in kaart te brengen, vanuit het perspectief van zowel de klant als de organisatie.

Onderzoeker
Lisette Schipper, onderzoeker en secretaris raad van bestuur bij Surplus
Onderzoek is afgerond
surplus logo
Het logo van Tranzo
Het logo van Tilburg University

Het onderzoek in het kort

Opname in een verpleeghuis is een emotionele stap voor ouderen en mantelzorgers. Het analyse-instrument ‘Toegangsproces tot zorg’ geeft zorgorganisaties handvatten om het huidige toegangsproces in kaart te brengen, vanuit het perspectief van zowel de klant als de organisatie.

Dit instrument bestaat uit een documentanalyse, interviews en een workshop. Het resultaat is een gezamenlijk opgesteld plan van aanpak waarmee de organisatie een optimale balans kan bereiken tussen klantwensen en organisatorische mogelijkheden om hun toegangsproces te optimaliseren.

Status van het onderzoek

Ontwikkeling instrument

Ontwikkeling analyse-instrument op basis van wetenschappelijke inzichten (onder andere promotieonderzoek naar toegangsproces in de zorg).

Testfase

Testen bij twee organisaties om het analyse-instrument toe te passen en te komen tot een concreet plan van aanpak voor deze organisaties.

Bijstellen

Bijstellen van het instrument op basis van de evaluatie van de pilots.

Klaar voor implementatie

Het analyse-instrument is klaar om gebruikt te worden in de praktijk.

Veelgestelde vragen

 • Ik heb een goed idee voor een onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Wat leuk! We horen graag vanuit de praktijk waar we onderzoek naar zouden moeten doen. Als je een idee hebt kun je ons mailen via het contactformulier op deze website.

 • Hoe werken jullie samen met zorgprofessionals?

  Binnen onze onderzoeken nemen ouderen en zorgprofessionals een centrale plek in. Binnen bijna elk onderzoek wordt hun perspectief bestudeerd en komen zowel ouderen als zorgprofessionals zoveel mogelijk zelf aan het woord. Daarnaast is er aan elk onderzoek een ‘klankbordgroep’ verbonden. Een groep bestaande uit zorgprofessionals en vaak een vertegenwoordiger van een cliëntenraad. Tijdens het onderzoek denkt deze groep mee.

  Daarnaast zijn een aantal ‘onderzoeksmakelaars’ werkzaam bij de Academische Werkplaats Ouderen. Zij werken vanuit de universiteit nauw samen met de zorgorganisaties en gaan op zoek naar manieren om kennis te delen met zorgprofessionals. Misschien ben je er weleens één tegengekomen?

  We maken gebruik van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg dat bestaat uit enthousiaste zorgprofessionals en studenten die vrijblijvend een aantal keer per jaar met ons mee willen denken. Ook organiseren we regelmatig evenementen voor zorgprofessionals om onze bevindingen te delen, zoals de jaarlijkse ‘Werkplaats’. Ouderen zijn hier uiteraard ook van harte welkom.

 • Wie bepaalt de onderwerpen van de onderzoeken?

  De onderwerpen van onderzoeken worden meestal bepaald door de promovendus, of Science Practitioner. De science practitioner loopt in zijn/haar werk vaak tegen een probleem of vraag aan die hij/zij binnen het onderzoek wil oplossen of beantwoorden. Daarnaast worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd op basis van subsidies van de overheid. Het gaat dan om onderzoek naar actuele thema’s die worden gekozen samen met de zorgorganisaties die deel uitmaken van de Academische Werkplaats Ouderen.

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.