omhelzing oude man

Interpreteren van en inspelen op intiem en seksueel gedrag bij verpleeghuisbewoners met dementie

Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen wat zorgmedewerkers nodig hebben om, op een voor hun fijne manier, in te spelen op intiem en seksueel gedrag van verpleeghuisbewoners met dementie.

Onderzoeker
Karien Waterschoot
Startdatum
2 januari 2020

Het onderzoek in het kort

Mensgerichte zorg, hoe kan je dit (blijven) geven als het gedrag van een bewoner je persoonlijk raakt? Of als de liefde tussen bewoners een ethische beslissing wordt?

In de wetenschappelijke literatuur is weinig bekend over zowel de impact van intiem en seksueel gedrag door verpleeghuisbewoners met dementie op zorgmedewerkers, als hoe zorgmedewerkers, op een voor hun prettige manier, kunnen inspelen op dit gedrag. De inzichten die dit onderzoek oplevert vertalen we in een trainingsprogramma voor zorgmedewerkers.

Status van het onderzoek

Interviews

Zorgprofessionals interviewen om hun ervaringen met intiem en seksueel gedrag van bewoners met dementie in kaart te brengen.

Vragenlijst

Onderzoeken hoe seksueel en intiem gedrag van bewoners wordt geïnterpreteerd door zorgmedewerkers, en in kaart brengen hoe zorgmedewerkers het beste ondersteund kunnen worden om met dit gedrag om te gaan.

Trainingsprogramma

We ontwikkelen en implementeren een trainingsprogramma om met intiem en seksueel gedrag om te gaan en onderzoeken of, en op welke wijze, deze training zorgmedewerkers helpt.

Downloads

Resultaten onderzoek: Ervaringen met intimiteit en seksualiteit – Karien Waterschoot
Download

Veelgestelde vragen

  • Ik heb een goed idee voor een onderzoek. Waar kan ik terecht?

    Wat leuk! We horen graag vanuit de praktijk waar we onderzoek naar zouden moeten doen. Als je een idee hebt kun je ons mailen via het contactformulier op deze website.

  • Hoe werken jullie samen met zorgprofessionals?

    Binnen onze onderzoeken nemen ouderen en zorgprofessionals een centrale plek in. Binnen bijna elk onderzoek wordt hun perspectief bestudeerd en komen zowel ouderen als zorgprofessionals zoveel mogelijk zelf aan het woord. Daarnaast is er aan elk onderzoek een ‘klankbordgroep’ verbonden. Een groep bestaande uit zorgprofessionals en vaak een vertegenwoordiger van een cliëntenraad. Tijdens het onderzoek denkt deze groep mee.

    Daarnaast zijn een aantal ‘onderzoeksmakelaars’ werkzaam bij de Academische Werkplaats Ouderen. Zij werken vanuit de universiteit nauw samen met de zorgorganisaties en gaan op zoek naar manieren om kennis te delen met zorgprofessionals. Misschien ben je er weleens één tegengekomen?

    We maken gebruik van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg dat bestaat uit enthousiaste zorgprofessionals en studenten die vrijblijvend een aantal keer per jaar met ons mee willen denken. Ook organiseren we regelmatig evenementen voor zorgprofessionals om onze bevindingen te delen, zoals de jaarlijkse ‘Werkplaats’. Ouderen zijn hier uiteraard ook van harte welkom.

  • Wie bepaalt de onderwerpen van de onderzoeken?

    De onderwerpen van onderzoeken worden meestal bepaald door de promovendus, of Science Practitioner. De science practitioner loopt in zijn/haar werk vaak tegen een probleem of vraag aan die hij/zij binnen het onderzoek wil oplossen of beantwoorden. Daarnaast worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd op basis van subsidies van de overheid. Het gaat dan om onderzoek naar actuele thema’s die worden gekozen samen met de zorgorganisaties die deel uitmaken van de Academische Werkplaats Ouderen.

  • Vragen over dit onderzoek?

    Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

    Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.