omhelzing oude man

Omgaan met seksueel gedrag bij dementie

Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe verzorgenden en verpleegkundigen een balans kunnen vinden tussen hun eigen wensen en die van verpleeghuisbewoners met dementie op het gebied van intimiteit en seksualiteit.

Onderzoeker
Karien Waterschoot
Startdatum
2 januari 2020
Het logo van Tranzo
Het logo van Tilburg University

Het onderzoek in het kort

Seksualiteit in verpleeghuizen kent verschillende uitdagingen, aangezien de omgeving zowel een thuis is voor bewoners met dementie als een werkplek voor verzorgenden en verpleegkundigen.

Het doel van dit onderzoek is om te begrijpen:

 1. hoe verzorgenden en verpleegkundigen omgaan met het intiem en seksueel gedrag van bewoners met dementie
 2. wanneer dit gedrag de kwaliteit van de zorg(relatie) beïnvloedt
 3. hoe verpleegkundigen en verzorgenden een balans kunnen vinden tussen hun persoonlijke grenzen en de behoeften van bewoners.

Status van het onderzoek

Interviews

Onderzoek om te begrijpen hoe intiem en seksueel gedrag van bewoners met dementie wordt geïnterpreteerd.

Ontwikkeling vragenlijst

Ontwikkeling includeren persoonlijke grenzen vragenlijst voor verzorgenden en verpleegkundigen

Onderzoek emoties

In kaart brengen van de emoties die bewoners met intiem en seksueel gedrag losmaken bij verzorgenden en verpleegkundigen

Onderzoek faciliteren

Onderzoek onder verzorgenden en verpleegkundigen om na te gaan wanneer zij seksueel ervaringen voor bewoners willen faciliteren

Updates van dit onderzoek

Eerste artikel

Update | 9 april 2024

Afgelopen jaar hebben verzorgenden en verpleegkundigen werkzaam bij 25 verpleeghuislocaties in Nederland vragenlijsten ingevuld. De uitkomsten hiervan worden in drie artikelen verwerkt. In de afgelopen week is het artikel over de Includeren persoonlijke grenzen vragenlijst gepubliceerd. Het artikel over emoties kan bijna naar een wetenschappelijk tijdschrift worden gestuurd. Dit betekent dat ik ben begonnen aan het laatste artikel, dat gaat over het faciliteren van seksuele ervaringen. Het is dus nog te veel werk om het ‘de laatste loodjes’ te noemen, maar het voelt wel alsof de afrondende fase is begonnen; de uitkomsten zijn bekend en langzaamaan vormt zich een overkoepelend verhaal.

Dataverzameling

Update | 9 mei 2023

De dataverzameling van het eerste vragenlijstonderzoek is afgerond. 260 verzorgenden en verpleegkundigen verspreid over vijf partnerorganisaties (Azora, Brabantzorg, De Wever, Mijzo en Thebe) hebben anoniem een vragenlijst ingevuld. Vragen gaan over het includeren van je eigen grenzen, het faciliteren van seksuele behoeften en de emoties die bewoners met veel behoefte aan seksueel of intiem contact bij jou oproepen.

De resultaten worden nu geanalyseerd. Deelnemende organisaties ontvangen een terugkoppeling en de resultaten worden verwerkt in een wetenschappelijk artikel.

senior verzorgd door werknemer
Vorige
Volgende

Downloads

Resultaten onderzoek: Ervaringen met intimiteit en seksualiteit – Karien Waterschoot
Download

Veelgestelde vragen

 • Ik heb een goed idee voor een onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Wat leuk! We horen graag vanuit de praktijk waar we onderzoek naar zouden moeten doen. Als je een idee hebt kun je ons mailen via het contactformulier op deze website.

 • Hoe werken jullie samen met zorgprofessionals?

  Binnen onze onderzoeken nemen ouderen en zorgprofessionals een centrale plek in. Binnen bijna elk onderzoek wordt hun perspectief bestudeerd en komen zowel ouderen als zorgprofessionals zoveel mogelijk zelf aan het woord. Daarnaast is er aan elk onderzoek een ‘klankbordgroep’ verbonden. Een groep bestaande uit zorgprofessionals en vaak een vertegenwoordiger van een cliëntenraad. Tijdens het onderzoek denkt deze groep mee.

  Daarnaast zijn een aantal ‘onderzoeksmakelaars’ werkzaam bij de Academische Werkplaats Ouderen. Zij werken vanuit de universiteit nauw samen met de zorgorganisaties en gaan op zoek naar manieren om kennis te delen met zorgprofessionals. Misschien ben je er weleens één tegengekomen?

  We maken gebruik van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg dat bestaat uit enthousiaste zorgprofessionals en studenten die vrijblijvend een aantal keer per jaar met ons mee willen denken. Ook organiseren we regelmatig evenementen voor zorgprofessionals om onze bevindingen te delen, zoals de jaarlijkse ‘Werkplaats’. Ouderen zijn hier uiteraard ook van harte welkom.

 • Wie bepaalt de onderwerpen van de onderzoeken?

  De onderwerpen van onderzoeken worden meestal bepaald door de promovendus, of Science Practitioner. De science practitioner loopt in zijn/haar werk vaak tegen een probleem of vraag aan die hij/zij binnen het onderzoek wil oplossen of beantwoorden. Daarnaast worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd op basis van subsidies van de overheid. Het gaat dan om onderzoek naar actuele thema’s die worden gekozen samen met de zorgorganisaties die deel uitmaken van de Academische Werkplaats Ouderen.

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.