GRZ instrument

Het GRZ-evaluatie-instrument

Het doel van dit onderzoek is om samen met professionals die in de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) werken een instrument te ontwikkelen waarmee multidisciplinaire teams (MDT’s) in de GRZ hun eigen zorg kunnen evalueren en verbeteren.

Onderzoeker
Meriam Janssen
Dit onderzoek is afgerond

Het onderzoek in het kort

Met het instrument kunnen multidisciplinaire teams (MTD’s) in de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) hun eigen zorg evalueren en verbeteren.

In het instrument staan acht succesfactoren voor de GRZ centraal, zoals cliënt, cliënttevredenheid, informatieverstrekking naar de cliënt, onderlinge samenwerking. Ook benoemden we vier belangrijke spelers in de GRZ, de beïnvloeders, die een succesfactor kunnen laten slagen: de cliënt, naaste(n) van cliënt, een individuele GRZ-professional en het MDT. Een MDT kiest één of een aantal succesfactoren die zij wil verbeteren. Zorgverleners van het MDT gaan met elkaar in gesprek wat goed gaat en wat beter kan voor de gekozen succesfactor(en). Op basis van wat beter kan, formuleren ze concrete verbeteracties.

Het GRZ-evaluatie-instrument is een interactieve pdf waarin ingevuld kan worden wat goed gaat, wat beter kan, welke verbeteracties een MDT wil doorvoeren en wie dat wanneer gaat doen.

Status van het onderzoek

Ontwikkeling instrument

Samen met een aantal GRZ-verpleegkundigen, twee behandelaren en twee artsen hebben wij 8 succesfactoren bepaald voor de GRZ. Hiernaast is onderzocht welke mensen invloed hebben op deze succesfactoren.

Testen instrument

Drie MDT's hebben het instrument getest. De verbeterpunten zijn doorgevoerd in het instrument.

Klaar voor gebruik

Het GRZ-evaluatie-instrument is klaar om gebruikt te worden door andere MDT's in de GRZ.

Updates van dit onderzoek

Klaar voor gebruik!

Update | 26 november 2020

Ben jij benieuwd of de GRZ op jouw afdeling nóg beter kan, maar weet je niet hoe je dit kunt aanpakken? Maak dan gebruik van het GRZ-evaluatie-instrument. Dit is een handig instrument waarmee je, samen met jouw team, de GRZ kunt evalueren en verbeteren.

Voordelen volgens de gebruikers:

 • Het is een overzichtelijk en compleet hulpmiddel om de kwaliteit van de GRZ in beeld te brengen.
 • Je wordt uitgedaagd om kritisch na te denken. Doen jullie de goede dingen en doen jullie die dingen goed?
 • Het GRZ-evaluatie-instrument betrekt alle leden van het MDT.
 • Het bevordert onderlinge reflectie en dialoog met je collega’s.
 • Je leert bewust stilstaan en nadenken over de GRZ-processen die jij en je team volgen.
 • Het instrument bevordert samenwerking omdat je samen reflecteert en concrete verbeteracties formuleert en doorvoert.
sporten senioren
Vorige
Volgende

Aan de slag!

In ‘aan de slag!’ Passen we de theorie to in de praktijk. Wij ontwikkelen instrumenten en werkwijzen waar je direct mee aan de slag kan in de praktijk. Al deze praktische toepassingen hebben als doel om de ouderenzorg nóg mensgerichter te maken.

Veelgestelde vragen

 • Ik heb een goed idee voor een onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Wat leuk! We horen graag vanuit de praktijk waar we onderzoek naar zouden moeten doen. Als je een idee hebt kun je ons mailen via het contactformulier op deze website.

 • Hoe werken jullie samen met zorgprofessionals?

  Binnen onze onderzoeken nemen ouderen en zorgprofessionals een centrale plek in. Binnen bijna elk onderzoek wordt hun perspectief bestudeerd en komen zowel ouderen als zorgprofessionals zoveel mogelijk zelf aan het woord. Daarnaast is er aan elk onderzoek een ‘klankbordgroep’ verbonden. Een groep bestaande uit zorgprofessionals en vaak een vertegenwoordiger van een cliëntenraad. Tijdens het onderzoek denkt deze groep mee.

  Daarnaast zijn een aantal ‘onderzoeksmakelaars’ werkzaam bij de Academische Werkplaats Ouderen. Zij werken vanuit de universiteit nauw samen met de zorgorganisaties en gaan op zoek naar manieren om kennis te delen met zorgprofessionals. Misschien ben je er weleens één tegengekomen?

  We maken gebruik van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg dat bestaat uit enthousiaste zorgprofessionals en studenten die vrijblijvend een aantal keer per jaar met ons mee willen denken. Ook organiseren we regelmatig evenementen voor zorgprofessionals om onze bevindingen te delen, zoals de jaarlijkse ‘Werkplaats’. Ouderen zijn hier uiteraard ook van harte welkom.

 • Wie bepaalt de onderwerpen van de onderzoeken?

  De onderwerpen van onderzoeken worden meestal bepaald door de promovendus, of Science Practitioner. De science practitioner loopt in zijn/haar werk vaak tegen een probleem of vraag aan die hij/zij binnen het onderzoek wil oplossen of beantwoorden. Daarnaast worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd op basis van subsidies van de overheid. Het gaat dan om onderzoek naar actuele thema’s die worden gekozen samen met de zorgorganisaties die deel uitmaken van de Academische Werkplaats Ouderen.

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.