Oude dame met verzorger

Zorgconcepten voor mensen met dementie

Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe verpleeghuizen autonomie van mensen met dementie kunnen bevorderen en hoe zij mantelzorg kunnen stimuleren.

Onderzoeker
Jogé Boumans
Startdatum
1 oktober 2015
logo De Wever
Het logo van Tranzo
Het logo van Tilburg University

Het onderzoek in het kort

Je leven kunnen blijven leven zoals je dat zelf wilt, ook als je wegens dementie niet meer thuis kunt wonen. Dat is iets wat voor iedereen mogelijk zou moeten zijn.

De Leyhoeve en De Wever proberen hiernaar te streven beide op een eigen manier.

Dit doen ze tijdens de zorgmomenten,  maar ook door de inrichting van het gebouw en het betrekken van familieleden in de zorg voor hun naasten. In dit onderzoek wordt gekeken hoe autonomie van mensen met dementie in het verpleeghuis kan worden bevorderd en hoe de inzet van mantelzorg kan worden gestimuleerd.

Mensgerichte ouderenzorg - leven met corona

Status van het onderzoek

Literatuuronderzoek

Onderzoeken wat bekend is over hoe verpleeghuizen autonomie voor hun bewoners kunnen stimuleren. Maar ook hoe zij mantelzorgers het beste kunnen betrekken in de zorg voor bewoners.

Observaties, interviews, bekijken documenten

Onderzoeken hoe twee verschillende zorgconcepten persoonsgerichte zorg in de praktijk brengen. Focus op stimuleren van autonomie van bewoners en het betrekken van naasten in de zorg.

Analyse

Analyseren welke karakteristieken van zorgprofessionals bepalen of zij positief aankijken tegen persoonsgerichte zorg en het betrekken van naasten in de zorg.

Updates van dit onderzoek

Autonomie

Update | 30 november 2020

Als medewerkers meer kennis hebben over (het leven van) bewoners en hen op een respectvolle manier benaderen draagt dit bij aan autonomie van bewoners.

Bewoners lijken ook meer autonomie te ervaren als medewerkers hen uitnodigen om mee te helpen bij alledaagse activiteiten (bijvoorbeeld eten klaarmaken) en wanneer medewerkers alledaagse gesprekken met hen voeren. Het verlenen van mantelzorg wordt gestimuleerd als medewerkers laten merken dat betrokkenheid van naasten belangrijk is, maar ook als zij zorgen dat naasten gemakkelijk toegang hebben tot het verpleeghuis en het contact met naasten stimuleren.

zorgen voor senioren
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen

  • Ik wil graag meedenken hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Waar kan ik terecht?

    Leuk! Laat het ons weten via het contactformulier.
    Je kunt ook gratis en vrijblijvend lid worden van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg. Als je lid wordt ontvang je een aantal keer per jaar per e-mail een uitnodiging om mee te denken met een actueel onderwerp, zoals hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Ook ontvang je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief. Spreekt het je aan? Meld je hier aan.

  • Waarom is het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt?

    Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor de ouderenzorg. Het is de basis voor alle dagelijkse handelingen van verzorgenden, verpleegkundigen maar ook van beleidsmedewerkers, managers en bestuurders. Op basis van wetenschappelijk onderzoek komen we namelijk te weten wat werkt, en wat niet. We komen te weten hoe we de zorg (verder) kunnen verbeteren en mensgerichter kunnen maken. En we komen te weten wat ouderen, naasten en medewerkers vinden van bepaalde thema’s. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van zorg en dat is waar we het voor doen!

  • Wat is een proefschrift?

    De resultaten van een promotieonderzoek worden opgeschreven in de vorm van Engelstalige artikelen, meestal zo’n vijf artikelen per promotieonderzoek. Deze artikelen worden gepubliceerd in internationale, wetenschappelijk tijdschriften zodat iedereen ze kan lezen. De publicaties worden samengevoegd in een boekje, waaraan een inleiding, een conclusie en een samenvatting worden toegevoegd. Dit geheel vormt het proefschrift.

  • Vragen over dit onderzoek?

    Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

    Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.