De zorgrelatie tussen ouderen en wijkverpleegkundigen

Het doel van dit onderzoek is om de zorgrelatie tussen ouderen en wijkverpleegkundigen in kaart te brengen en te kijken hoe deze zorgrelatie bijdraagt aan de kwaliteit van het dagelijkse leven.

Onderzoeker
Antonet Adolfs, onderzoeker, kwaliteitsadviseur bij CKMZ en adviseur voor de Kruisvereniging Noord-Brabant
Startdatum
1 september 2017

Het onderzoek in het kort

De ouderenzorg focust zich tegenwoordig niet meer alleen op medische- en ziekteaspecten, maar ook op ouderen zelf en hun leven van alle dag. De relatie tussen de oudere en de zorgprofessional is hierin belangrijk, omdat daarin aan het licht komt wat belangrijk is voor de ouderen en hoe de oudere en de professional voor elkaar belangrijk zijn.

Dit onderzoek gaat over de zorgrelatie tussen thuiswonende ouderen en wijkverpleegkundigen. Een bijzondere relatie omdat de wijkverpleegkundigen een verbindende schakel is in een groter netwerk van relaties in de wijk. Ook speelt deze relatie zich af in de alledaagse leefwereld van de thuiswonende oudere. Een wereld met eigen waarden, gevuld met levenservaring en waar ze zich vertrouwd voelen. In deze alledaagse leefwereld dragen de thuiswonende oudere en de wijkverpleegkundige in de zorgrelatie bij aan kwaliteit van leven. Het doel van dit onderzoek is om de zorgrelatie tussen thuiswonende ouderen en wijkverpleegkundigen in kaart te brengen en te kijken hoe deze zorgrelatie bijdraagt aan de kwaliteit van het dagelijkse leven.

Status van het onderzoek

Literatuuronderzoek

In kaart brengen wat er in het huidige onderzoeksveld bekend is over de eigenschappen van de relatie tussen wijkverpleegkundigen en thuiswonende ouderen en hoe deze relatie tot stand komt.

Deelstudie 2

Nog onbekend. Wordt later bepaald.

Deelstudie 3

Nog onbekend. Wordt later bepaald.

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt een reactie binnen twee werkdagen.

    Veelgestelde vragen

  • Ik wil graag meedenken hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Waar kan ik terecht?

    Leuk! Laat het ons weten via het contactformulier.
    Je kunt ook gratis en vrijblijvend lid worden van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg. Als je lid wordt ontvang je een aantal keer per jaar per e-mail een uitnodiging om mee te denken met een actueel onderwerp, zoals hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Ook ontvang je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief. Spreekt het je aan? Meld je hier aan.

  • Waarom is het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt?

    Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor de ouderenzorg. Het is de basis voor alle dagelijkse handelingen van verzorgenden, verpleegkundigen maar ook van beleidsmedewerkers, managers en bestuurders. Op basis van wetenschappelijk onderzoek komen we namelijk te weten wat werkt, en wat niet. We komen te weten hoe we de zorg (verder) kunnen verbeteren en mensgerichter kunnen maken. En we komen te weten wat ouderen, naasten en medewerkers vinden van bepaalde thema’s. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van zorg en dat is waar we het voor doen!

  • Wat is een proefschrift?

    De resultaten van een promotieonderzoek worden opgeschreven in de vorm van Engelstalige artikelen, meestal zo’n vijf artikelen per promotieonderzoek. Deze artikelen worden gepubliceerd in internationale, wetenschappelijk tijdschriften zodat iedereen ze kan lezen. De publicaties worden samengevoegd in een boekje, waaraan een inleiding, een conclusie en een samenvatting worden toegevoegd. Dit geheel vormt het proefschrift.