Kwaliteitsinstrument ouderenzorg

Het verhaal als kwaliteitsinstrument in de ouderenzorg

Het doel van dit onderzoek is om de methode ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’ wetenschappelijk te onderbouwen en om een aanpak te ontwikkelen waarmee zorgorganisaties kunnen werken aan kwaliteitsverbetering op basis van de verhalen van ouderen.  

Onderzoeker
Aukelien Scheffelaar
Startdatum
1 september 2020
azora logo
logo De Wever
MIJZO logo
surplus logo
ZonMw logo
Het logo van Tranzo
Het logo van Tilburg University

Het onderzoek in het kort

In een eerder onderzoek is gekeken hoe verhalen van ouderen opgehaald kunnen worden over de kwaliteit van zorg. Uit dit onderzoek bleek dat ouderen uitgebreid vertellen over hoe zij de zorg die zij ontvangen ervaren en wat er volgens hen beter kan, op basis van één open vraag: “u ontvangt zorg van organisatie X, vertelt u daar eens over”. Dit resulteerde in de methode “Het verhaal als kwaliteitsinstrument” en bijbehorende scholing.

Het doel van dit huidige onderzoek is om de methode ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’ wetenschappelijk te onderbouwen en om een aanpak te ontwikkelen waarmee zorgorganisaties kunnen werken aan kwaliteitsverbetering op basis van de verhalen van ouderen.

Status van het onderzoek

Ontwikkeling instrument

Ontwikkeling van ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’, waarmee zorgmedewerkers verhalen ophalen van ouderen en de uitkomsten opschrijven in een portret.

Onderbouwing instrument

Op basis van wetenschappelijke literatuur over narratief onderzoek worden de uitgangspunten van ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’ onderbouwd en beschreven in een wetenschappelijk artikel.

Aanpak kwaliteitsverbetering

Ontwikkelen, testen en evalueren van de aanpak voor kwaliteitsverbetering samen met zorgmedewerkers, kwaliteitsmedewerkers en cliënten. Op basis van de verzamelde verhalen worden met deze aanpak verbeterpunten bepaald om te werken aan de kwaliteit van zorg op locatie- en organisatieniveau.

Lancering volledige instrument

Na dit onderzoek kan het instrument worden ingezet door zorgorganisaties om te werken aan kwaliteitsverbetering. Zorgmedewerkers volgen een training van 3 dagdelen waarna zij verhalen gaan ophalen en analyseren. Vervolgens worden deze verhalen gebruikt voor kwaliteitsverbetering volgens de ontwikkelde aanpak.

Updates van dit onderzoek

Ontwikkeling aanpak naar kwaliteitsverbetering

Update | 26 november 2020

Begin 2021 start de ontwikkeling van de aanpak naar kwaliteitsverbetering. Verschillende zorgorganisaties hebben aangegeven hieraan te willen meewerken.

Eerst zal een ontwikkelgroep in vijf bijeenkomsten de nieuwe aanpak ontwerpen. Deze ontwikkelgroep bestaat uit zorgmedewerkers, kwaliteitsmedewerkers, cliënten en managers.  Vervolgens wordt de aanpak uitgevoerd en geëvalueerd bij vier zorgorganisaties nadat enkele zorgmedewerkers verhalen van cliënten hebben opgehaald. De aanpak resulteert in verbeterpunten op locatie- en organisatieniveau.

oude vrouw

Publicatie Nederlandstalig artikel in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde

Update | 23 november 2021

Vandaag is er een Nederlandstalig artikel gepubliceerd in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde over ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’. Dit kwaliteitsinstrument is door de Academische werkplaats ouderen ontwikkeld om de kwaliteit van zorg verhalend in beeld te brengen en te werken aan kwaliteitsverbetering. Ouderen vertellen op een natuurlijke en ongestructureerde manier over wat zij belangrijk vinden. In dit artikel staan de belangrijkste principes beschreven van ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’. Vervolgens wordt een inkijkje gegeven in de aanpak naar kwaliteitsverbetering. ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’ is vernieuwend doordat zorgmedewerkers zelf verhalen van ouderen verzamelen en inzetten voor kwaliteitsverbetering. Het artikel zelf is hier te downloaden.

ouderengeneeskunde visual

Lancering Het verhaal als kwaliteitsinstrument

Update | 26 januari 2023

Ben je benieuwd hoe je met verhalen kunt werken aan kwaliteitsverbetering? Kom op 6 april 2023 naar de lancering van Het verhaal als kwaliteitsinstrument. Tijdens de lancering vertellen onderzoekers, zorgprofessionals en ouderen over Het verhaal als kwaliteitsinstrument. Zo krijg je antwoord op de vragen:

  • Wat houdt Het verhaal als kwaliteitsinstrument in?
  • Hoe is het instrument ontwikkeld?
  • Wat zijn de bevindingen van het wetenschappelijk onderzoek?
  • Wat levert het instrument zorgorganisaties op?
  • Wat is volgens betrokken zorgprofessionals en de meerwaarde van het instrument?
  • Welke mogelijkheden zien zorgorganisaties voor toekomstige inzet?

Meer informatie of inschrijven? Klik op deze link.

Thuiszorg - oude man in stoel

Nu Beschikbaar | Training Het verhaal als kwaliteitsinstrument

Update | 13 juni 2023

De training om de narratieve methode ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’ aan te leren is nu beschikbaar. De methode wordt in drie dagdelen aangeleerd. Werk jij in de ouderenzorg? Dan kun je jezelf aanmelden voor de training. Er zijn twee manieren om de training te volgen: incompany of via open inschrijving.

Incompany
De trainer geeft de training bij jouw organisatie. Er kunnen maximaal zes mensen deelnemen. Investering € 2.250,- (excl. reiskosten en transcriptiekosten)

Open inschrijving (aanmelden mogelijk tot 1 september)
De training vindt plaats op donderdag 28 september, 26 oktober en 16 november van 13.00 tot 17.00 uur bij Tilburg University. Investering: € 650,- (excl. transcriptiekosten)

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

 

Sociale netwerken en behoeften ouderen
Vorige
Volgende

Aan de slag!

In ‘aan de slag!’ Passen we de theorie to in de praktijk. Wij ontwikkelen instrumenten en werkwijzen waar je direct mee aan de slag kan in de praktijk. Al deze praktische toepassingen hebben als doel om de ouderenzorg nóg mensgerichter te maken.

Veelgestelde vragen

  • Ik heb een goed idee voor een onderzoek. Waar kan ik terecht?

    Wat leuk! We horen graag vanuit de praktijk waar we onderzoek naar zouden moeten doen. Als je een idee hebt kun je ons mailen via het contactformulier op deze website.

  • Hoe werken jullie samen met zorgprofessionals?

    Binnen onze onderzoeken nemen ouderen en zorgprofessionals een centrale plek in. Binnen bijna elk onderzoek wordt hun perspectief bestudeerd en komen zowel ouderen als zorgprofessionals zoveel mogelijk zelf aan het woord. Daarnaast is er aan elk onderzoek een ‘klankbordgroep’ verbonden. Een groep bestaande uit zorgprofessionals en vaak een vertegenwoordiger van een cliëntenraad. Tijdens het onderzoek denkt deze groep mee.

    Daarnaast zijn een aantal ‘onderzoeksmakelaars’ werkzaam bij de Academische Werkplaats Ouderen. Zij werken vanuit de universiteit nauw samen met de zorgorganisaties en gaan op zoek naar manieren om kennis te delen met zorgprofessionals. Misschien ben je er weleens één tegengekomen?

    We maken gebruik van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg dat bestaat uit enthousiaste zorgprofessionals en studenten die vrijblijvend een aantal keer per jaar met ons mee willen denken. Ook organiseren we regelmatig evenementen voor zorgprofessionals om onze bevindingen te delen, zoals de jaarlijkse ‘Werkplaats’. Ouderen zijn hier uiteraard ook van harte welkom.

  • Wie bepaalt de onderwerpen van de onderzoeken?

    De onderwerpen van onderzoeken worden meestal bepaald door de promovendus, of Science Practitioner. De science practitioner loopt in zijn/haar werk vaak tegen een probleem of vraag aan die hij/zij binnen het onderzoek wil oplossen of beantwoorden. Daarnaast worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd op basis van subsidies van de overheid. Het gaat dan om onderzoek naar actuele thema’s die worden gekozen samen met de zorgorganisaties die deel uitmaken van de Academische Werkplaats Ouderen.

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.