Kwaliteitsinstrument ouderenzorg

Het verhaal als kwaliteitsinstrument

Het doel van dit onderzoek is om de methode ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’ wetenschappelijk te onderbouwen en om een aanpak te ontwikkelen waarmee zorgorganisaties kunnen werken aan kwaliteitsverbetering op basis van de verhalen van ouderen.  

Onderzoeker
Aukelien Scheffelaar
Startdatum
1 september 2020

Het onderzoek in het kort

In een eerder onderzoek is gekeken hoe verhalen van ouderen opgehaald kunnen worden over de kwaliteit van zorg. Uit dit onderzoek bleek dat ouderen uitgebreid vertellen over hoe zij de zorg die zij ontvangen ervaren en wat er volgens hen beter kan, op basis van één open vraag: “u ontvangt zorg van organisatie X, vertelt u daar eens over”. Dit resulteerde in de methode “Het verhaal als kwaliteitsinstrument” en bijbehorende scholing.

Het doel van dit huidige onderzoek is om de methode ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’ wetenschappelijk te onderbouwen en om een aanpak te ontwikkelen waarmee zorgorganisaties kunnen werken aan kwaliteitsverbetering op basis van de verhalen van ouderen.

Status van het onderzoek

Ontwikkeling instrument

Ontwikkeling van ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’, waarmee zorgmedewerkers verhalen ophalen van ouderen en de uitkomsten opschrijven in een portret.

Onderbouwing instrument

Op basis van wetenschappelijke literatuur over narratief onderzoek worden de uitgangspunten van ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’ onderbouwd en beschreven in een wetenschappelijk artikel.

Aanpak kwaliteitsverbetering

Ontwikkelen, testen en evalueren van de aanpak voor kwaliteitsverbetering samen met zorgmedewerkers, kwaliteitsmedewerkers en cliënten. Op basis van de verzamelde verhalen worden met deze aanpak verbeterpunten bepaald om te werken aan de kwaliteit van zorg op locatie- en organisatieniveau.

Lancering volledige instrument

Na dit onderzoek kan het instrument worden ingezet door zorgorganisaties om te werken aan kwaliteitsverbetering. Zorgmedewerkers volgen een training van 3 dagdelen waarna zij verhalen gaan ophalen en analyseren. Vervolgens worden deze verhalen gebruikt voor kwaliteitsverbetering volgens de ontwikkelde aanpak.

Laatste onderzoeksresultaten

oude vrouw
Update | 26 november 2020

Ontwikkeling aanpak naar kwaliteitsverbetering

Begin 2021 start de ontwikkeling van de aanpak naar kwaliteitsverbetering. Verschillende zorgorganisaties hebben aangegeven hieraan te willen meewerken.

Eerst zal een ontwikkelgroep in vijf bijeenkomsten de nieuwe aanpak ontwerpen. Deze ontwikkelgroep bestaat uit zorgmedewerkers, kwaliteitsmedewerkers, cliënten en managers.  Vervolgens wordt de aanpak uitgevoerd en geëvalueerd bij vier zorgorganisaties nadat enkele zorgmedewerkers verhalen van cliënten hebben opgehaald. De aanpak resulteert in verbeterpunten op locatie- en organisatieniveau.

Aan de slag!

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.

  Veelgestelde vragen

 • Ik heb een goed idee voor een onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Wat leuk! We horen graag vanuit de praktijk waar we onderzoek naar zouden moeten doen. Als je een idee hebt kun je ons mailen via het contactformulier op deze website.

 • Hoe werken jullie samen met zorgprofessionals?

  Binnen onze onderzoeken nemen ouderen en zorgprofessionals een centrale plek in. Binnen bijna elk onderzoek wordt hun perspectief bestudeerd en komen zowel ouderen als zorgprofessionals zoveel mogelijk zelf aan het woord. Daarnaast is er aan elk onderzoek een ‘klankbordgroep’ verbonden. Een groep bestaande uit zorgprofessionals en vaak een vertegenwoordiger van een cliëntenraad. Tijdens het onderzoek denkt deze groep mee.

  Daarnaast zijn een aantal ‘onderzoeksmakelaars’ werkzaam bij de Academische Werkplaats Ouderen. Zij werken vanuit de universiteit nauw samen met de zorgorganisaties en gaan op zoek naar manieren om kennis te delen met zorgprofessionals. Misschien ben je er weleens één tegengekomen?

  We maken gebruik van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg dat bestaat uit enthousiaste zorgprofessionals en studenten die vrijblijvend een aantal keer per jaar met ons mee willen denken. Ook organiseren we regelmatig evenementen voor zorgprofessionals om onze bevindingen te delen, zoals de jaarlijkse ‘Werkplaats’. Ouderen zijn hier uiteraard ook van harte welkom.

 • Wie bepaalt de onderwerpen van de onderzoeken?

  De onderwerpen van onderzoeken worden meestal bepaald door de promovendus, of Science Practitioner. De science practitioner loopt in zijn/haar werk vaak tegen een probleem of vraag aan die hij/zij binnen het onderzoek wil oplossen of beantwoorden. Daarnaast worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd op basis van subsidies van de overheid. Het gaat dan om onderzoek naar actuele thema’s die worden gekozen samen met de zorgorganisaties die deel uitmaken van de Academische Werkplaats Ouderen.