over leven met corona - elleboog begroeting senioren

Gevolgen maatregelen rondom COVID-19

Het doel van dit onderzoek is om inzicht te verkrijgen in ervaren eenzaamheid, sociale behoeften en veerkracht van bewoners, naasten en vrijwilligers vanwege het bezoekverbod in verpleeghuizen tijdens de COVID-19 uitbraak.

Onderzoeker
Suzie Noten
Startdatum
1 oktober 2020
azora logo
Logo BrabantZorg
logo Groenhuysen
MIJZO logo
Het logo van Thebe
Logo SVRZ
surplus logo
UNO - UMCG logo
KU Leuven logo
Het logo van ZonMw
Het logo van Tranzo
Het logo van Tilburg University

Het onderzoek in het kort

In de zorg voor ouderen in verpleeghuizen staat persoonsgerichte zorg centraal. Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de voorkeuren, wensen en behoeften van de bewoners, waarbij ook de naasten een belangrijke rol spelen.

Tijdens de uitbraak van COVID-19 zijn maatregelen genomen in verpleeghuizen om bewoners te beschermen en verspreiding van het virus te voorkomen. Echter, deze maatregelen, zoals het bezoekverbod, hebben grote invloed gehad op het leven van de bewoners, naasten en vrijwilligers. Dit onderzoek richt zich daarom op de gevolgen van het bezoekverbod op ervaren eenzaamheid, sociale behoeften en veerkracht van verpleeghuisbewoners, naasten en vrijwilligers. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op drie verschillende plekken: Tilburg, Groningen en Leuven.

 

Status van het onderzoek

Interviews bewoners

Interviews met bewoners van verpleeghuizen en/of naasten om te horen hoe zij alle maatregelen (hebben) ervaren. We willen inzicht krijgen in ervaren eenzaamheid, sociale behoeften en veerkracht van bewoner en naasten.

Groepsgesprekken

Groepsgesprekken met naasten en vrijwilligers om te achterhalen in hoeverre zij eenzaamheid ervaren en in welke mate sociale behoeften worden vervuld. Ook komen morele kwesties hier aan bod.

Implementatie

De kennis uit dit onderzoek wordt actief gedeeld. Naar aanleiding van de resultaten formuleren we aanbevelingen voor beleid en zorg, die gebruikt kunnen worden door zorgverleners en managers in de zorgpraktijk.

Updates van dit onderzoek

We zijn van start!

Update | 26 november 2020

De eerste interviews met bewoners en naasten zijn gestart.

Resultaten van de interviews worden in maart 2021 verwacht. De eerste inzichten uit de interviews met bewoners en naasten worden vanaf januari gedeeld.

Covid ouderenzorg

Interviews en groepsgesprekken zijn afgerond!

Update | 16 juli 2021

De interviews en groepsgesprekken met bewoners, naasten en vrijwilligers zijn afgerond. Samen met vertegenwoordigers van de werkvloer, beleid en onderwijs werken we aan de vertaling van de resultaten naar de praktijk.

Sessie co-creatie

Praatplaat: Over leven met corona

Update | 20 april 2022

Op basis van het wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van de sluiting van verpleeghuizen op bewoners, hun naasten en vrijwilligers van Suzie Noten hebben wij de Praatplaat ontwikkeld. De Praatplaat is een middel om samen in gesprek te gaan, persoonlijke ervaringen te delen, te bespreken wat goed ging en wat beter kan, en wat wensen en behoeften zijn in toekomstige, soortgelijke situaties.

Wie kan er met de Praatplaat aan de slag?

De Praatplaat is voor iedereen in het verpleeghuis die wil terugblikken op en leren van de coronapandemie, dus of je er nu woont, werkt (of gaat werken) of mantelzorg verleent.

Benieuwd naar deze praktijkvertaling? Bekijk alles over de Praatplaat hier!

Praatplaat: over leven met corona
Vorige
Volgende

Aan de slag!

In ‘aan de slag!’ Passen we de theorie to in de praktijk. Wij ontwikkelen instrumenten en werkwijzen waar je direct mee aan de slag kan in de praktijk. Al deze praktische toepassingen hebben als doel om de ouderenzorg nóg mensgerichter te maken.

Veelgestelde vragen

  • Ik wil graag meedenken hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Waar kan ik terecht?

    Leuk! Laat het ons weten via het contactformulier.
    Je kunt ook gratis en vrijblijvend lid worden van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg. Als je lid wordt ontvang je een aantal keer per jaar per e-mail een uitnodiging om mee te denken met een actueel onderwerp, zoals hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Ook ontvang je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief. Spreekt het je aan? Meld je hier aan.

  • Waarom is het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt?

    Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor de ouderenzorg. Het is de basis voor alle dagelijkse handelingen van verzorgenden, verpleegkundigen maar ook van beleidsmedewerkers, managers en bestuurders. Op basis van wetenschappelijk onderzoek komen we namelijk te weten wat werkt, en wat niet. We komen te weten hoe we de zorg (verder) kunnen verbeteren en mensgerichter kunnen maken. En we komen te weten wat ouderen, naasten en medewerkers vinden van bepaalde thema’s. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van zorg en dat is waar we het voor doen!

  • Wat is een proefschrift?

    De resultaten van een promotieonderzoek worden opgeschreven in de vorm van Engelstalige artikelen, meestal zo’n vijf artikelen per promotieonderzoek. Deze artikelen worden gepubliceerd in internationale, wetenschappelijk tijdschriften zodat iedereen ze kan lezen. De publicaties worden samengevoegd in een boekje, waaraan een inleiding, een conclusie en een samenvatting worden toegevoegd. Dit geheel vormt het proefschrift.

  • Vragen over dit onderzoek?

    Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

    Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.