Eigen regie in de ouderenzorg

Eigen regie van ouderen in de langdurende intramurale zorg

Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe ouderen eigen regie voeren en hoe zorgmedewerkers hierop reageren. Verder onderzoeken we hoe de eigen regie van ouderen zo veel mogelijk ondersteund kan worden.

Auteur
Jolande van Loon, onderzoeker bij Tranzo en Lecturer Practitioner bij De Wever en Fontys
Startdatum
1 juni 2015
logo De Wever
Logo Fontys
MIJZO logo
Het logo van Tranzo
Het logo van Tilburg University

Het onderzoek in het kort

Verhuizen naar een verpleeghuis is een ingrijpende gebeurtenis voor ouderen en hun sociale omgeving. Zich aanpassen aan de zorgcontext vraagt veel van hen.

Verpleeghuizen hebben de moeilijke taak om bewoners te ondersteunen om toch zo veel mogelijk regie op hun eigen leven te hebben, ondanks hun afhankelijkheid van de zorg. In het onderzoek kijken we naar de diverse betrokkenen en onderzoeken we hun rol bij regievoering door ouderen.

Status van het onderzoek

Literatuuronderzoek

In kaart te brengen wat er in het huidige onderzoeksveld bekend is over eigen regie van ouderen.

Observaties

De wijze waarop regie wordt gevoerd door ouderen onderzoeken.

Observaties

De wijze waarop zorgmedewerkers reageren op regievoering van ouderen onderzoeken.

Documentonderzoek en interviews

De invloed van de zorgomgeving op de mogelijkheden tot het voeren van regie onderzoeken.

Actieonderzoek

Samen met ouderen en zorgprofessionals acties bedenken en ondernemen die eigen regie bij ouderen in een zorginstelling kunnen ondersteunen.

Updates van dit onderzoek

Bevorderende en belemmerende factoren

Update | 27 november 2020

In de literatuur vonden we bevorderende en belemmerende factoren voor eigen regie. Deze zijn te ordenen in wat ouderen zelf als kenmerken hebben, hoe de medewerkers zijn toegerust op het ondersteunen van eigen regie en hoe zij dat inzetten in hun contacten met ouderen. Ook de omgeving van de zorg heeft invloed op eigen regie.

Vervolgens zijn we in de praktijk gaan kijken of we deze bevorderende en belemmerende factoren ook zien op de afdeling.

 

Eigen regie zorg

Online kenniscafe SVRZ over eigen regie in het verpleeghuis

Update | 10 december 2021

Op 29 november vond het online kenniscafe van SVRZ plaats. Eigen regie in het verpleeghuis was het thema dat gedurende deze online bijeenkomst centraal stond.

Jolande van Loon werd tijdens dit kenniscafe geinterviewd. Ben jij benieuwd naar deze bijeenkomst? Kijk deze hier eenvoudig terug.

Visualisatie van het geven van een eigen keuze aan ouderen

Kalender Eigen regie

Update | 2 mei 2023

De kalender eigen regie is verspreid in de ouderenzorg! Zorgprofessionals en ouderen ontwikkelden de kalender samen met ons. De dagelijkse dilemma’s, reflectievragen en opdrachten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en moeten het gesprek op gang brengen in zorgteams en met cliënten. Diverse ouderenzorgorganisaties zetten de kalender ook in tijdens dilemmabesprekingen, trainingen en workshops.

 

We zijn trots dat de kalender zo goed zijn weg heeft gevonden naar de ouderenzorg en het onderwijs. We hebben inmiddels bijna 2000 kalenders verspreid. Wil jij ook een kalender hebben? Klik dan op deze link.

De Eigen Regie kalender
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen

  • Ik wil graag meedenken hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Waar kan ik terecht?

    Leuk! Laat het ons weten via het contactformulier.
    Je kunt ook gratis en vrijblijvend lid worden van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg. Als je lid wordt ontvang je een aantal keer per jaar per e-mail een uitnodiging om mee te denken met een actueel onderwerp, zoals hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Ook ontvang je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief. Spreekt het je aan? Meld je hier aan.

  • Waarom is het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt?

    Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor de ouderenzorg. Het is de basis voor alle dagelijkse handelingen van verzorgenden, verpleegkundigen maar ook van beleidsmedewerkers, managers en bestuurders. Op basis van wetenschappelijk onderzoek komen we namelijk te weten wat werkt, en wat niet. We komen te weten hoe we de zorg (verder) kunnen verbeteren en mensgerichter kunnen maken. En we komen te weten wat ouderen, naasten en medewerkers vinden van bepaalde thema’s. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van zorg en dat is waar we het voor doen!

  • Wat is een proefschrift?

    De resultaten van een promotieonderzoek worden opgeschreven in de vorm van Engelstalige artikelen, meestal zo’n vijf artikelen per promotieonderzoek. Deze artikelen worden gepubliceerd in internationale, wetenschappelijk tijdschriften zodat iedereen ze kan lezen. De publicaties worden samengevoegd in een boekje, waaraan een inleiding, een conclusie en een samenvatting worden toegevoegd. Dit geheel vormt het proefschrift.

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt een reactie binnen twee werkdagen.