Eigen regie in de ouderenzorg

Eigen regie van ouderen in de langdurende intramurale zorg

Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe ouderen eigen regie voeren en hoe zorgmedewerkers hierop reageren. Verder onderzoeken we hoe de eigen regie van ouderen zo veel mogelijk ondersteund kan worden.

Auteur
Jolande van Loon, onderzoeker bij Tranzo en Lecturer Practitioner bij De Wever en Fontys
Startdatum
1 juni 2015

Het onderzoek in het kort

Verhuizen naar een verpleeghuis is een ingrijpende gebeurtenis voor ouderen en hun sociale omgeving. Zich aanpassen aan de zorgcontext vraagt veel van hen.

Verpleeghuizen hebben de moeilijke taak om bewoners te ondersteunen om toch zo veel mogelijk regie op hun eigen leven te hebben, ondanks hun afhankelijkheid van de zorg. In het onderzoek kijken we naar de diverse betrokkenen en onderzoeken we hun rol bij regievoering door ouderen.

Status van het onderzoek

Literatuuronderzoek

In kaart te brengen wat er in het huidige onderzoeksveld bekend is over eigen regie van ouderen.

Observaties

De wijze waarop regie wordt gevoerd door ouderen onderzoeken.

Observaties

De wijze waarop zorgmedewerkers reageren op regievoering van ouderen onderzoeken.

Documentonderzoek en interviews

De invloed van de zorgomgeving op de mogelijkheden tot het voeren van regie onderzoeken.

Actieonderzoek

Samen met ouderen en zorgprofessionals acties bedenken en ondernemen die eigen regie bij ouderen in een zorginstelling kunnen ondersteunen.

Laatste onderzoeksresultaten

eigen regie ouderenzorg
Update | 10 december 2021

Online kenniscafe SVRZ over eigen regie in het verpleeghuis

Op 29 november vond het online kenniscafe van SVRZ plaats. Eigen regie in het het verpleeghuis was het thema dat gedurende deze online bijeenkomst centraal stond.

Jolande van Loon werd tijdens dit kenniscafe geinterviewd. Ben jij benieuwd naar deze bijeenkomst? Kijk deze hier eenvoudig terug.

Animatie eigen regie | 10 tips voor een gezamenlijke blik

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt een reactie binnen twee werkdagen.


  Veelgestelde vragen

 • Ik heb een goed idee voor een onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Wat leuk! We horen graag vanuit de praktijk waar we onderzoek naar zouden moeten doen. Als je een idee hebt kun je ons mailen via het contactformulier op deze website.

 • Hoe werken jullie samen met zorgprofessionals?

  Binnen onze onderzoeken nemen ouderen en zorgprofessionals een centrale plek in. Binnen bijna elk onderzoek wordt hun perspectief bestudeerd en komen zowel ouderen als zorgprofessionals zoveel mogelijk zelf aan het woord. Daarnaast is er aan elk onderzoek een ‘klankbordgroep’ verbonden. Een groep bestaande uit zorgprofessionals en vaak een vertegenwoordiger van een cliëntenraad. Tijdens het onderzoek denkt deze groep mee.

  Daarnaast zijn een aantal ‘onderzoeksmakelaars’ werkzaam bij de Academische Werkplaats Ouderen. Zij werken vanuit de universiteit nauw samen met de zorgorganisaties en gaan op zoek naar manieren om kennis te delen met zorgprofessionals. Misschien ben je er weleens één tegengekomen?

  We maken gebruik van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg dat bestaat uit enthousiaste zorgprofessionals en studenten die vrijblijvend een aantal keer per jaar met ons mee willen denken. Ook organiseren we regelmatig evenementen voor zorgprofessionals om onze bevindingen te delen, zoals de jaarlijkse ‘Werkplaats’. Ouderen zijn hier uiteraard ook van harte welkom.

 • Wie bepaalt de onderwerpen van de onderzoeken?

  De onderwerpen van onderzoeken worden meestal bepaald door de promovendus, of Science Practitioner. De science practitioner loopt in zijn/haar werk vaak tegen een probleem of vraag aan die hij/zij binnen het onderzoek wil oplossen of beantwoorden. Daarnaast worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd op basis van subsidies van de overheid. Het gaat dan om onderzoek naar actuele thema’s die worden gekozen samen met de zorgorganisaties die deel uitmaken van de Academische Werkplaats Ouderen.

 • Alle veelgestelde vragen