Oudere op straat

Bewegingsvrijheid en kwaliteit van leven bij mensen met dementie

Het doel van dit onderzoek is om te kijken wat de invloed is van bewegingsvrijheid op de gezondheid van mensen met dementie in het verpleeghuis en welke rol zorgmedewerkers hierbij spelen.

Onderzoeker
Suzan van Liempd, onderzoeker en beleidsadviseur bij Mijzo
Startdatum
1 maart 2019

Het onderzoek in het kort

Bewegingsvrijheid, het hebben van eigen keuze in het gaan en staan waar men wil, is belangrijk voor het gevoel van autonomie, ook voor mensen met dementie in het verpleeghuis.

De mate van bewegingsvrijheid kan van invloed zijn op de gezondheid van mensen met dementie. Daarnaast kunnen kennis en attitude van medewerkers een rol spelen in het faciliteren van bewegingsvrijheid. Het doel van dit onderzoek is om te kijken wat de invloed is van bewegingsvrijheid op de gezondheid van mensen met dementie in het verpleeghuis en welke rol zorgmedewerkers hierbij spelen. Gezondheid wordt in dit onderzoek geoperationaliseerd naar het concept Positieve Gezondheid en de zes bijbehorende dimensies van gezondheid

Oudere op straat

Status van het onderzoek

Literatuurstudie

In kaart brengen wat er in het huidige onderzoeksveld bekend is over de invloed van bewegingsvrijheid op de gezondheid van mensen met dementie in het verpleeghuis.

Deelstudie 2

Onderzoek naar de invloed van het verruimen van bewegingsvrijheid op gezondheid. Een groep mensen met dementie, die verhuizen van een gesloten afdeling naar een locatie met maximale vrijheid, wordt gevolgd.

Deelstudie 3

Onderzoek naar het verschil in gezondheid tussen verpleeghuissettings met 3 verschillende niveaus van vrijheid: gesloten afdeling, locatie inclusief tuin en locatie met maximale vrijheid.

Deelstudie 4 en 5

Onderzoek naar de kennis en attitude van medewerkers ten aanzien van bewegingsvrijheid en hoe medewerkers bewegingsvrijheid in de praktijk faciliteren.

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt een reactie binnen twee werkdagen.


  Veelgestelde vragen

 • Ik heb een goed idee voor een onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Wat leuk! We horen graag vanuit de praktijk waar we onderzoek naar zouden moeten doen. Als je een idee hebt kun je ons mailen via het contactformulier op deze website.

 • Hoe werken jullie samen met zorgprofessionals?

  Binnen onze onderzoeken nemen ouderen en zorgprofessionals een centrale plek in. Binnen bijna elk onderzoek wordt hun perspectief bestudeerd en komen zowel ouderen als zorgprofessionals zoveel mogelijk zelf aan het woord. Daarnaast is er aan elk onderzoek een ‘klankbordgroep’ verbonden. Een groep bestaande uit zorgprofessionals en vaak een vertegenwoordiger van een cliëntenraad. Tijdens het onderzoek denkt deze groep mee.

  Daarnaast zijn een aantal ‘onderzoeksmakelaars’ werkzaam bij de Academische Werkplaats Ouderen. Zij werken vanuit de universiteit nauw samen met de zorgorganisaties en gaan op zoek naar manieren om kennis te delen met zorgprofessionals. Misschien ben je er weleens één tegengekomen?

  We maken gebruik van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg dat bestaat uit enthousiaste zorgprofessionals en studenten die vrijblijvend een aantal keer per jaar met ons mee willen denken. Ook organiseren we regelmatig evenementen voor zorgprofessionals om onze bevindingen te delen, zoals de jaarlijkse ‘Werkplaats’. Ouderen zijn hier uiteraard ook van harte welkom.

 • Wie bepaalt de onderwerpen van de onderzoeken?

  De onderwerpen van onderzoeken worden meestal bepaald door de promovendus, of Science Practitioner. De science practitioner loopt in zijn/haar werk vaak tegen een probleem of vraag aan die hij/zij binnen het onderzoek wil oplossen of beantwoorden. Daarnaast worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd op basis van subsidies van de overheid. Het gaat dan om onderzoek naar actuele thema’s die worden gekozen samen met de zorgorganisaties die deel uitmaken van de Academische Werkplaats Ouderen.