Oudere op straat

Bewegingsvrijheid en kwaliteit van leven bij mensen met dementie

Het doel van dit onderzoek is om te kijken wat de invloed is van bewegingsvrijheid op de gezondheid van mensen met dementie in het verpleeghuis en welke rol zorgmedewerkers hierbij spelen.

Onderzoeker
Suzan van Liempd, onderzoeker en beleidsadviseur bij Mijzo
Startdatum
1 maart 2019
MIJZO logo
Het logo van Tranzo
Het logo van Tilburg University

Het onderzoek in het kort

Bewegingsvrijheid, het hebben van eigen keuze in het gaan en staan waar men wil, is belangrijk voor het gevoel van autonomie, ook voor mensen met dementie in het verpleeghuis.

De mate van bewegingsvrijheid kan van invloed zijn op de gezondheid van mensen met dementie. Daarnaast kunnen kennis en attitude van medewerkers een rol spelen in het faciliteren van bewegingsvrijheid. Het doel van dit onderzoek is om te kijken wat de invloed is van bewegingsvrijheid op de gezondheid van mensen met dementie in het verpleeghuis en welke rol zorgmedewerkers hierbij spelen. Gezondheid wordt in dit onderzoek geoperationaliseerd naar het concept Positieve Gezondheid en de zes bijbehorende dimensies van gezondheid

Oudere op straat

Status van het onderzoek

Literatuurstudie

In kaart brengen wat er in het huidige onderzoeksveld bekend is over de invloed van bewegingsvrijheid op de gezondheid van mensen met dementie in het verpleeghuis.

Deelstudie 2

Onderzoek naar de invloed van het verruimen van bewegingsvrijheid op gezondheid. Een groep mensen met dementie, die verhuizen van een gesloten afdeling naar een locatie met maximale vrijheid, wordt gevolgd.

Deelstudie 3

Onderzoek naar het verschil in gezondheid tussen verpleeghuissettings met 3 verschillende niveaus van vrijheid: gesloten afdeling, locatie inclusief tuin en locatie met maximale vrijheid.

Deelstudie 4 en 5

Onderzoek naar de kennis en attitude van medewerkers ten aanzien van bewegingsvrijheid en hoe medewerkers bewegingsvrijheid in de praktijk faciliteren.

Updates van dit onderzoek

Tweede en derde deelstudie

Update | 15 april 2024

In februari dit jaar is een artikel verschenen over mijn tweede deelstudie. Ben je benieuwd naar dit artikel? Klik dan op de button onderaan deze update.

Het artikel over mijn derde deelstudie heb ik onlangs ingediend bij een internationaal tijdschrift. Op dit moment werk ik aan de opzet van mijn twee laatste deelstudies. Daarin hoop ik met observaties en laagdrempelige interviews met cliënten met dementie in een open verpleeghuis in kaart te brengen hoe cliënten en medewerkers interacteren in relatie tot elkaar en de omgeving (met een grote mate van bewegingsvrijheid). Het beoogde resultaat is het identificeren van bevorderende en belemmerende factoren in relatie tot bewegingsvrijheid. Ook ga ik het perspectief van naasten van cliënten met dementie in het verpleeghuis ophalen, bijvoorbeeld hoe kijken ze aan tegen bewegingsvrijheid.

Blog over tweede deelstudie

Ouder stel achter een rollator op straat | Invloed van bewegingsvrijheid op de gezondeid van dementerende ouderen - Mensgerichte ouderenzorg
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen

 • Ik wil graag meedenken hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Leuk! Laat het ons weten via het contactformulier.
  Je kunt ook gratis en vrijblijvend lid worden van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg. Als je lid wordt ontvang je een aantal keer per jaar per e-mail een uitnodiging om mee te denken met een actueel onderwerp, zoals hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Ook ontvang je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief. Spreekt het je aan? Meld je hier aan.

 • Waarom is het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt?

  Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor de ouderenzorg. Het is de basis voor alle dagelijkse handelingen van verzorgenden, verpleegkundigen maar ook van beleidsmedewerkers, managers en bestuurders. Op basis van wetenschappelijk onderzoek komen we namelijk te weten wat werkt, en wat niet. We komen te weten hoe we de zorg (verder) kunnen verbeteren en mensgerichter kunnen maken. En we komen te weten wat ouderen, naasten en medewerkers vinden van bepaalde thema’s. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van zorg en dat is waar we het voor doen!

 • Wat is een proefschrift?

  De resultaten van een promotieonderzoek worden opgeschreven in de vorm van Engelstalige artikelen, meestal zo’n vijf artikelen per promotieonderzoek. Deze artikelen worden gepubliceerd in internationale, wetenschappelijk tijdschriften zodat iedereen ze kan lezen. De publicaties worden samengevoegd in een boekje, waaraan een inleiding, een conclusie en een samenvatting worden toegevoegd. Dit geheel vormt het proefschrift.

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt een reactie binnen twee werkdagen.