Alcohol- en tabaksgebruik in de intramurale ouderenzorg

Alcohol- en tabaksgebruik in de intramurale ouderenzorg

Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen wat de wensen en behoeften van bewoners zijn ten aanzien van alcohol- en tabak en wat hierin mogelijkheden en beperkingen zijn.

Auteurs
Lisette de Graaf, onderzoeker bij Tranzo en psycholoog bij Mijzo
Startdatum
3 september 2018

Het onderzoek in het kort

In verpleeg- en verzorgingshuizen staat mensgerichte zorg centraal. Dit betekent dat de bewoner, met zijn of haar wensen en behoeften, de regie heeft en de leidraad is voor de dagelijkse praktijk.

Het doel van dit onderzoek is om te begrijpen wat de wensen en behoeften van bewoners zijn ten aanzien van alcohol- en tabak en wat hierin mogelijkheden en beperkingen zijn. Het onderzoek wordt vanuit verschillende perspectieven uitgevoerd, namelijk vanuit de bewoner, de familie, de zorgmedewerker en de organisatie.

Status van het onderzoek

Literatuuronderzoek

In kaart brengen wat er in het huidige onderzoeksveld bekend is over alcohol- en tabaksgebruik in de intramurale ouderenzorg.

Interviews

Bewoners en hun omgeving interviewen om te onderzoeken wat de wensen en behoeften van bewoners zijn wat betreft alcohol- en tabaksgebruik, en welke rol de omgeving hierin speelt.

Vragenlijstonderzoek

Vragenlijstonderzoek voor familieleden om hun kennis en attitude over alcohol en tabak bij verpleeghuisbewoners te onderzoeken.

Vragenlijstonderzoek

Vragenlijstonderzoek voor zorgmedewerkers om hun kennis en attitude over alcohol en tabak bij verpleeghuisbewoners in kaart te brengen.

Laatste onderzoeksresultaten

oudere man met sigaret
Update | 26 november 2020

Dataverzameling

De dataverzameling bij bewoners is afgerond. Bij twee verpleeghuisorganisaties zijn 16 bewoners geïnterviewd die op de psychogeriatrische en somatische afdelingen wonen. De resultaten hiervan worden nu gecodeerd en geanalyseerd en daaruit volgt een wetenschappelijk artikel.

Er wordt data verzameld van vier casusbeschrijvingen. Dit zijn vier van de 16 geïnterviewde bewoners. Hierbij interviewen we ook hun omgeving. Na de dataverzameling wordt de data gecodeerd en geanalyseerd. Ook hieruit volgt een wetenschappelijk artikel.

Vragen over dit onderzoek?

Heb je een vraag over dit onderzoek of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.


  Veelgestelde vragen

 • Ik heb een goed idee voor een onderzoek. Waar kan ik terecht?

  Wat leuk! We horen graag vanuit de praktijk waar we onderzoek naar zouden moeten doen. Als je een idee hebt kun je ons mailen via het contactformulier op deze website.

 • Hoe werken jullie samen met zorgprofessionals?

  Binnen onze onderzoeken nemen ouderen en zorgprofessionals een centrale plek in. Binnen bijna elk onderzoek wordt hun perspectief bestudeerd en komen zowel ouderen als zorgprofessionals zoveel mogelijk zelf aan het woord. Daarnaast is er aan elk onderzoek een ‘klankbordgroep’ verbonden. Een groep bestaande uit zorgprofessionals en vaak een vertegenwoordiger van een cliëntenraad. Tijdens het onderzoek denkt deze groep mee.

  Daarnaast zijn een aantal ‘onderzoeksmakelaars’ werkzaam bij de Academische Werkplaats Ouderen. Zij werken vanuit de universiteit nauw samen met de zorgorganisaties en gaan op zoek naar manieren om kennis te delen met zorgprofessionals. Misschien ben je er weleens één tegengekomen?

  We maken gebruik van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg dat bestaat uit enthousiaste zorgprofessionals en studenten die vrijblijvend een aantal keer per jaar met ons mee willen denken. Ook organiseren we regelmatig evenementen voor zorgprofessionals om onze bevindingen te delen, zoals de jaarlijkse ‘Werkplaats’. Ouderen zijn hier uiteraard ook van harte welkom.

 • Wie bepaalt de onderwerpen van de onderzoeken?

  De onderwerpen van onderzoeken worden meestal bepaald door de promovendus, of Science Practitioner. De science practitioner loopt in zijn/haar werk vaak tegen een probleem of vraag aan die hij/zij binnen het onderzoek wil oplossen of beantwoorden. Daarnaast worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd op basis van subsidies van de overheid. Het gaat dan om onderzoek naar actuele thema’s die worden gekozen samen met de zorgorganisaties die deel uitmaken van de Academische Werkplaats Ouderen.