oude vrouw met rollator

Thema’s

Wij doen onderzoek naar mensgerichte ouderenzorg. Alle onderzoeken sluiten aan bij één of meerdere thema’s. We kunnen vier hoofdthema’s onderscheiden in onze onderzoeken:

 

Eigen regie

Zelf kunnen beslissen en keuzes maken wordt ook wel eigen regie genoemd.  We willen allemaal zoveel mogelijk onze eigen keuzes maken in het leven. Dit verandert niet als we ouder worden en afhankelijk worden van zorg. Zelfs wanneer het geheugen achteruit gaat kunnen de meeste ouderen nog heel goed zelf beslissingen nemen in het dagelijkse leven. De meeste ouderen weten heel goed wat ze wel of niet willen en houden daarom graag zelf de regie over hun eigen leven.
Lees meer

Kwaliteitverbetering ouderenzorg

Samen werken we continue aan het optimaliseren van de zorg voor ouderen. Wetenschappelijk onderzoek draagt hieraan bij. Op die manier komen we namelijk te weten wat werkt, en wat niet. Ook komen we te weten hoe we de zorg beter kunnen laten aansluiten op de wensen en behoeften van ouderen.
Lees meer

Sociale netwerken en behoeften

We willen allemaal graag ergens bij horen/ergens deel van uitmaken. Sociaal contact en het gevoel van verbondenheid zijn belangrijke basisbehoeften. Bij het ouder worden, word je wereld echter vaak kleiner. Mensen om je heen overlijden en beperkingen zorgen ervoor dat je er minder vaak op uit kunt trekken om mensen te ontmoeten.
Lees meer

Technologie

Technologie is niet meer weg te denken uit ons leven. Ook in de zorg is technologie onmisbaar en het wordt ingezet om de zorg beter, goedkoper en efficiënter te maken. Allerlei technologische snufjes worden ontwikkeld om ouderen te ondersteunen in het dagelijkse leven. Hierdoor kunnen veel ouderen op een fijne manier langer thuis blijven wonen.
Lees meer