YES! Een nieuwe editie van De Werkplaats

 

Hoe zit het eigenlijk met roken en alcohol drinken als je in het verpleeghuis woont? Mag je jouw gewoontes op het gebied van roken en het drinken van alcohol in het verpleeghuis voortzetten? Of brengt dit uitdagingen en dilemma’s met zich mee?

Na twee succesvolle werkplaatsen in 2019 en 2021 organiseren wij op 3 oktober de derde editie van De Werkplaats. Dit jaar is het thema:

 

Alcohol en roken, genot of verbod?

 

Wij kijken er naar uit dat 100 (toekomstige) zorgprofessionals, ouderen en onderzoekers aan de slag gaan om een praktijkoplossing te ontwerpen op dit thema. De deelnemers bedenken deze oplossing door middel van Design Thinking. Design Thinking is een creatieve methode die probleemoplossend werkt en wordt gebruikt om te vernieuwen en te innoveren. De behoefte van de doelgroep staat altijd centraal. Natuurlijk staat er een team experts klaar die de deelnemers helpt met deze methode. Zij hoeven zelf geen kennis en ervaring te hebben met Design Thinking.

 

Wetenschap in de praktijk

Tijdens de Werkplaats staat het onderzoek van Lisette de Graaf centraal. Lisette werkt als psycholoog in het verpleeghuis en doet onderzoek naar roken en alcohol drinken door verpleeghuisbewoners. Op basis van de resultaten uit het onderzoek van Lisette gaan de deelnemers in groepjes aan de slag om een idee te bedenken dat de ouderenzorg nóg mensgerichter maakt.

Dit is echte co-creatie! Alle deelnemers hebben evenveel inbreng. Wij bedenken geen oplossing vóór de ouderenzorg, maar mét de ouderenzorg en het onderwijs. Op deze manier bedenken we oplossingen die echt aansluiten op de wensen en de behoeften van de ouderenzorg.

“Ik vind het super fijn dat mijn onderzoek centraal staat tijdens de Werkplaats. Zo heb ik de kans om de resultaten die ik tot nu toe heb gevonden te delen en kunnen mensen met deze resultaten aan de slag.” (Lisette de Graaf)

 

Wil je meer informatie over De Werkplaats of ben je benieuwd naar de aftermovie van de vorige editie? Klik hier.