Mensen met dementie kunnen niet zonder hulp en ondersteuning. Toch vinden weinig producten en diensten hun weg naar de persoon met dementie en hun naasten. De behoeftes verschillen namelijk sterk voor ieder persoon en veranderen gedurende het ziekteverloop. Alzheimer Nederland financiert een grote landelijke onderzoeksgroep. Dit is de grootste investering die Alzheimer Nederland ooit deed. De Academische Werkplaats Ouderen van Tranzo, Tilburg University, werkt de komende vier jaar mee in deze onderzoeksgroep om participatie van mensen met dementie en hun naasten vorm te geven.
De Academische Werkplaats Ouderen van Tranzo, Tilburg University, werkt mee aan SPREAD+. De twee verantwoordelijke onderzoekers zijn Aukelien Scheffelaar en Sascha Bolt. ‘Onze rol in SPREAD+ is bijzonder en onmisbaar. Wij mogen namelijk vormgeven aan de participatie van mensen met dementie en hun naasten in het project. Zo willen we ervoor zorgen dat we binnen SPREAD+ onderzoek doen mét mensen met dementie, in plaats van over hen,’ aldus Sascha. Aukelien vult aan: ‘Het is vernieuwend dat mensen met dementie bij dit grootse project vanaf het begin af aan intensief betrokken zullen zijn. Ik kijk ernaar uit om de samenwerking samen met mensen met dementie op een gelijkwaardige en laagdrempelige wijze vorm te gaan geven. Daar kunnen wij als onderzoekers ook veel van leren!’
SPREAD+ wordt een unieke samenwerking van 12 onderzoeks- en onderwijsinstellingen. De onderzoeksgroep wordt geleid door vier onderzoekscentra: Alzheimer Centrum Limburg van het MUMC+, Radboudumc Alzheimer Centrum/UKON, Universitair Netwerk Ouderenzorg UMC Groningen en Hogeschool Windesheim. Daarnaast maken Universiteit Tilburg, Trimbos Instituut, Alzheimer Centrum Amsterdam, Expertisecentrum Pharos Hogeschool Zuyd, Hogeschool Utrecht, Hogeschool InHolland en het Erasmus Alzheimer Centrum deel uit van de onderzoeksgroep.
Marjolein de Vugt, projectleider SPREAD+ en directeur Alzheimer Centrum Limburg vertelt:
“Mensen met dementie hebben na de diagnose vaak nog vele jaren te leven met deze ziekte. Er valt nog veel winst te behalen in levenskwaliteit door oplossingen te bedenken die op maat zijn en ook echt toegankelijk zijn in de praktijk. Om dit te realiseren staan mensen met dementie en hun behoeften in ons onderzoek centraal. Ook gaan we zorgprofessionals intensief betrekken en opleiden. Het is uniek dat we met dit consortium de krachten in Nederland kunnen bundelen om echt een verschil te maken in het leven van mensen met dementie en hun naasten.”
SPREAD+ is onderdeel van de Nationale Dementie Strategie. Het ministerie van VWS heeft binnen deze strategie opdracht gegeven om onderzoek mogelijk te maken naar de oorzaken van dementie, betere diagnostiek, dementie op jonge leeftijd, preventie van dementie en innovatieve behandelingen tegen dementie. Binnen een jaar starten in totaal vijf onderzoeksgroepen die tezamen voor meer dan 30 miljoen aan onderzoek naar dementie zullen uitvoeren.