ouderengeneeskunde visual

Nu beschikbaar | Training ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’

 

Persoonlijke verhalen van ouderen maken duidelijk wat zij belangrijk vinden in hun leven en de zorg die zij ontvangen. Het verhaal als kwaliteitsinstrument is een methode om op basis van verhalen van ouderen de kwaliteit van zorg in beeld te brengen en te verbeteren. De Academische Werkplaats Ouderen van Tranzo, Tilburg University ontwikkelde deze methode samen met zorgorganisaties. Het verhaal als kwaliteitsinstrument inspireert en motiveert zorgprofessionals om te werken aan mensgerichte ouderenzorg.

 

Werk jij in de ouderenzorg en wil je aan de slag met Het verhaal als kwaliteitsinstrument? De training van drie dagdelen is nu beschikbaar!

 

Cursusdag 1
Tijdens de eerste cursusdag leer je wat de methode precies inhoud en oefen je met elkaar hoe het is om op basis van één open vraag een verhaal op te halen. Na deze dag breng je je kennis meteen in de praktijk door in je eigen zorgorganisatie een verhaal op de halen bij een oudere die je niet kent.

 

Cursusdag 2
In de tweede cursus dag deel je de opgedane ervaringen met elkaar. Hoe was het om slechts één vraag te stellen? Hoe ga je om met een stilte die valt? Daarna ga je met je opgehaalde verhaal aan de slag. Je haalt de hoofdlijnen eruit en maakt hiervan een portret. Na deze dag breng je de opgedane kennis weer in de praktijk. Je interviewt een andere oudere en stelt een portret op.

 

Cursusdag 3
Op de laatste cursusdag bespreek je in de groep het door jou gemaakte portret. Je haalt hier bepaalde thema’s of onderwerpen uit. Een bewoner heeft bijvoorbeeld aangegeven dat het zo moeilijk is om de eerste weken aansluiting te vinden bij medebewoners tijdens het koffiedrinken. Of een bewoner geeft aan dat afspraken over de zorg niet goed worden nagekomen. Vervolgens formuleer je hier actiepunten uit die later worden opgepakt om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

 

Het niveau van de training komt overeen met mbo niveau 3. Er zijn twee manieren om de training te volgen: incompany of via open inschrijving.

 

Wil jij meer informatie over de mogelijkheden of meer informatie over Het verhaal als kwaliteitsinstrument? Kijk dan op deze pagina.