Platform Ouderen start in januari 2022

Afgelopen maanden zijn er door de Academische Werkplaats Ouderen van Tranzo voorbereidingen getroffen om inspraak van ouderen structureel vorm te geven. Dat deed de werkplaats niet alleen: drie senioren spraken en dachten maandelijks mee. Samen hebben zij een voorstel voor het Platform Ouderen gemaakt, waarin ouderen vier keer per jaar zullen gaan meedenken en gevraagd en ongevraagd advies gaan geven. In januari 2022 gaat het Platform Ouderen van start.

In het Platform Ouderen zal een vaste groep van 8-10 ouderen met de Academische Werkplaats Ouderen gaan meedenken en ons gaan adviseren. De betrokken ouderen zijn 65 jaar of ouder en ontvangen zelf zorg of kennen de ouderenzorg vanuit nabije omgeving. Het Platform Ouderen zal vier keer per jaar samenkomen om gevraagd en ongevraagd mee te denken met de werkplaats. Daarnaast zullen zij eens per jaar nieuwe thema’s voor toekomstig onderzoek aanreiken.

Belang van actieve inbreng van ouderen

Het belang van de actieve inbreng van ouderen in de werkplaats wordt mooi verwoord door twee ouderen die het voorstel voor het Platform Ouderen hebben opgesteld:

Vanuit onze eigen ervaring kunnen we in feite bijdragen en adviseren. Of je jong bent of oud is een wereld van verschil. Het geven van advies en het delen van onze ideeën kan zorgen voor reflectie bij onderzoekers.”

“Je kunt iets niet bepalen, onderzoeken of ontwikkelen zonder de mensen er zelf bij te halen waar het over gaat. Zo weet je zeker dat wat je doet, zinvol is.”

Ouderen gezocht voor Platform Ouderen

Momenteel worden er 8-10 ouderen gezocht die in het Platform Ouderen willen meedenken. Hiervoor zoeken we ouderen (65+) die zorg ontvangen of de ouderenzorg vanuit hun nabije omgeving kennen.  Geïnteresseerden worden gevraagd om voor 1 december te reageren door hun motivatie te sturen.

Bekijk de uitgebreide wervingstekst hier.

Voor aanvullende vragen kan contact worden opgenomen met Aukelien Scheffelaar (a.scheffelaar@tilburguniversity.edu en tel. 013 466 2487).

Eerder is een interview verschenen met de drie ouderen die meewerkten aan het voorstel voor het Platform Ouderen.