Mini Werkplaats: Implementatie, hoe moeilijk kan het zijn? | 20 juni 2024

 

Op donderdag 20 juni organiseerden wij de Mini Werkplaats ‘Implementatie, hoe moeilijk kan het zijn?’. Tijdens deze creatieve dag gingen deelnemers aan de slag om een hulpmiddel te ontwikkelen voor de implementatie en evaluatie van wetenschappelijke kennis in de ouderenzorg. Dit alles onder de creatieve en enthousiaste begeleiding van Design thinking-experts Sandra Bedaf en Lobke van der Krabben.

Implementatie van wetenschap in de zorgpraktijk

Vanuit de Academische Werkplaats (AW) Ouderen voert Nanette Raaijmakers het onderzoek ‘Implementatie van wetenschap in de zorgpraktijk’ uit om meer inzicht te krijgen in hoe kennis uit wetenschappelijk onderzoek in de zorgpraktijk geïntegreerd kan worden. Tijdens de Mini Werkplaats dachten zorgprofessionals, onderzoekers, implementatie- , onderwijs- en communicatiedeskundigen mee over een manier om de resultaten van het onderzoek om te zetten in een hulpmiddel dat we in de praktijk kunnen toepassen.

Aan de slag!

Katrien Luijkx en Nanette Raaijmakers openden de dag met het presenteren van de visie van de AW Ouderen m.b.t. implementatie. Deze visie bestaat uit vijf standpunten gebaseerd op de resultaten van het onderzoek.

De deelnemers gingen in groepen aan de slag met de vijf standpunten. Via creatieve methodes, zoals ‘Brainstorm-Bingo’, werden diverse ideeën voor hulpmiddelen bedacht en keuzes gemaakt welke ideeën door mochten naar de volgende ronde. Elke groep bouwde uiteindelijk een prototype van zijn beste implementatie- hulpmiddel. Van papier, glitters en stickers maar ook speelmais en Lego verrees onder andere een implementatietoolkast, een implementatiekasteel en een heus implementatiediner.

Concreet eindproduct

Wij gaan met de resultaten van deze inspirerende, creatieve dag aan de slag. Hierbij werken we toe naar een concreet hulpmiddel dat direct in de praktijk gebruikt kan worden.

 

Wil je meer weten over het onderzoek? Ga dan naar de pagina ‘Implementatie van wetenschap in de zorgpraktijk’.