Zorgprofessional en oudere

Mijn moeder maakt zich zorgen

Door prof. dr. Katrien Luijkx
Hoogleraar mensgerichte ouderenzorg en maatschappelijke impact

 

Mijn moeder maakt zich vaak onnodig zorgen. Ze schat situaties vaak veel ernstiger in dan ze in werkelijkheid zijn. Ik wil haar die zorgen graag besparen. Dat is best lastig omdat onze levens met elkaar verweven zijn, bovendien is logisch redeneren ingewikkeld voor haar geworden. Ik voel me ongemakkelijk en verdrietig bij haar bezorgdheid. Het laat zo duidelijk zien dat ze mijn verhaal anders interpreteert dan ik bedoel. Het kost me dan veel moeite om haar gerust te stellen. Omdat ik haar een onbezorgd en plezierig leven gun, doe ik uiteraard die moeite. Ook in situaties waarin ik mijn handen al meer dan vol heb, of eigenlijk al genoeg aan mezelf heb, zoals tijdens onze verhuizing of toen ik ziek was. In mijn werk ben ik dagelijks bezig met wetenschappelijk onderzoek naar ouder worden en de ouderenzorg. Op dit punt vind ik echter geen houvast in de wetenschappelijke literatuur.

Als een onbekende haar belt, verstaat ze door haar slechthorendheid vaak niet goed wat er gezegd wordt. Wat ze wel hoort, begrijpt ze vaak niet helemaal. Er is een periode geweest dat ze na een telefoontje van een onbekende mij en mijn zus belde om te vragen wie er in het ziekenhuis lag. Dat kwam meerdere keren per maand voor, maar is alweer een tijdje geleden. Misschien wordt ze niet meer door onbekenden gebeld. Ik hoop dat ze er vertrouwen in heeft dat we ervoor zorgen dat iemand het haar persoonlijk komt vertellen als er iets ernstigs met één van ons aan de hand is.

Op de dag van de oplevering van ons nieuwe huis belde mijn moeder om te horen hoe het was gegaan. Ik vertelde haar dat de aannemer nog verschillende dingen moest afmaken en dat we dit niet verwacht hadden. Ik voegde eraan toe dat wij er alle vertrouwen in hadden dat dit goed zou komen. Een dag later belde ze weer. Ze maakte zich zorgen over ons en of het wel goed zou komen. Ze bood aan om een schilder te betalen. Heel lief bedoeld, maar niet passend omdat geld niet het probleem was. Uiteindelijk heeft ze gezien dat de oplevering van ons nieuwe huis goed is gekomen, maar het heeft een tijd geduurd voordat ze daar gerust over was.

Een paar weken geleden was ik ziek. Vanwege een keelontsteking kon ik niet praten. Mijn moeder eet elke maandag bij ons, maar omdat ik ziek was heeft mijn man haar gebeld om het samen eten voor die week af te zeggen. Hij legde uit dat ik een keelontsteking had en daardoor niet kon praten. De volgende dag probeerde mijn moeder me te bellen. Toen ze geen gehoor kreeg, belde ze naar mijn man, twee keer naar mijn zus en uiteindelijk kreeg ze mijn schoonouders te pakken. Doordat ik niet bereikbaar was, was ze ervan overtuigd dat ik in het ziekenhuis lag. Toen ik haar een paar uur later aan de telefoon had, heb ik haar, ondanks mijn stem die amper te horen was en haar slechte gehoor, uit kunnen leggen dat ik nog niet beter was, maar dat een ziekenhuisopname echt niet aan de orde was. Ik voelde me ongemakkelijk en bezwaard, omdat ze zich veel te veel zorgen om mij maakte. Ik voelde me ook bezwaard naar alle mensen die ze gebeld had, tijdens werk en andere activiteiten, omdat ze dacht dat ik in het ziekenhuis lag.

Mijn moeder heeft deze column gelezen. Hoewel ze zichzelf niet herkent in het bovenstaande, heb ik haar toestemming om mijn verhaal te publiceren.