De Academische Werkplaats Ouderen doet onderzoek naar mensgerichte verpleeghuiszorg en hoe scholing de brug kan zijn tussen wetenschap en praktijk. Irene Muller-Schoof voert als promovenda dit onderzoek uit dat gefinancierd wordt door ZonMw.
Het onderzoeksproject gaat over de kwaliteit van mensgerichte verpleeghuiszorg en hoe verzorgenden en verpleegkundigen als onderdeel hiervan continue kunnen blijven leren en verbeteren.
Mensgerichte verpleeghuiszorg is de gouden standaard van kwaliteit geworden voor het verlenen van zorg in verpleeghuizen. Daarom is het belangrijk dat zorgprofessionals mensgerichte zorgvaardigheden aanleren. Daarnaast is het belangrijk dat ze weten welke kwaliteit van zorg zij leveren en ontdekken op welke vlakken zij nog kunnen leren en verbeteren. Maar hoe kunnen ze dat doen? Op dit moment ontbreekt een instrument dat zorgprofessionals inzicht geeft in de mate waarin zij mensgerichte zorg verlenen.
We vroegen experts om in een Delphi-onderzoek mee te denken over de vraag: hoe kunnen (student) zorgprofessionals in het verpleeghuis zelf evalueren of zij mensgerichte zorg verlenen? Het onderzoek leverde een zelfscan op, waarbij een zorgprofessional zichzelf kan scoren op verschillende aspecten van mensgerichte ouderenzorg. Bijvoorbeeld: ken je alle wensen en verlangens van de bewoners? Zie je de totale mens als je zorg verleent? Stem je regelmatig af met de client en breng je een relatie met hen tot stand? De zelfscan bevat ook aspecten die gaan over gezamenlijke besluitvorming, hoe je als zorgprofessional met feedback omgaat en het kennen van je eigen waarden en normen.
In het onderzoek hebben we de zelfscan voorgelegd aan bewoners van een verpleeghuis en familieleden. Zij ondersteunden de relevantie ervan en konden zich vinden in de verschillende aspecten van mensgerichte zorg waaruit de zelfscan bestaat.
In de praktijk kan de zelfscan op meerdere momenten in de tijd ingevuld worden, zodat mensgerichte zorgvaardigheden verder verbeterd kunnen worden. Bij het invullen kan de score met iemand anders besproken worden, bijvoorbeeld met een collega of praktijkopleider. Samen kan worden nagegaan of de ander zich in de score kan vinden en aanvullende feedback heeft. Daarvan kan een zorgprofessional leren en zichzelf verder ontwikkelen.
Ben je benieuwd naar het volledige Engelstalige artikel, klik dan hier.
Wil je meer weten over het onderzoek, kijk dan eens op deze onderzoekspagina.
Door Irene Muller-Schoof, promovenda