De Academische Werkplaats Ouderen doet onderzoek naar eigen regie en mensen met een somatische aandoening in het verpleeghuis. Jolande van Loon, science practitioner en werkzaam bij De Wever, voert dit onderzoek uit.
Jolande startte haar onderzoek met een literatuurstudie. In de internationale literatuur zocht zij naar factoren die eigen regie bevorderen of ondermijnen. In het artikel staan eigenschappen van bewoners die hen kunnen helpen in het behouden van eigen regie. Bijvoorbeeld bezoek en hulp krijgen van familie en vrienden. Of het hebben van een goede relatie met zorgverleners waarbij de bewoner ervaart dat hij als een waardevol mens wordt gezien. In het artikel staan mooie inzichten en tips hoe medewerkers eigen regie kunnen ondersteunen. Een goede relatie (kunnen) opbouwen met een bewoner is helpend voor het ondersteunen van eigen regie. Oog hebben voor wensen en behoeften van bewoners, en hieraan tegemoetkomen en/of samen beslissingen nemen (communicatie en gezamenlijke besluitvorming), bevorderen eigen regie. Zorgverleners die uitgaan van wensen en behoeften van bewoners en hier flexibel in de (regels van de) organisatie mee omgaan, ondersteunen de eigen regie. Daartegenover staat dat werken op routine en bewoners laten wachten eigen regie hindert. Ook oog hebben voor het uiterlijk van een bewoner ondersteunt de eigen regie. Zorgverleners die reflecteren op hun werk en op hun houding over ouderen en ouder worden is ook helpend. De inrichting van een zorgorganisatie kan eigen regie ook ondersteunen. Bijvoorbeeld werken met voldoende opgeleide en vaste medewerkers die bewoners (en hun wensen/behoeften) goed kennen. Of betrokkenheid aan bewoners geven in organisatorische keuzes, bijvoorbeeld over eten en/of sociale activiteiten. Tot slot zorgt een goede mix van gedeelde en privéruimtes voor keuzevrijheid en eigen regie.
Met deze inzichten omschreef Jolande eigen regie als volgt: “Eigen regie is het vermogen om de omgeving te beïnvloeden en besluiten te nemen, ongeacht of men het vermogen heeft die besluiten uit te voeren, om zo het leven te leiden wat men wenst, in het licht van verminderende sociale, fysieke en/of psychische bronnen en afhankelijkheid. Het ontwikkelt zich in relaties”
Ben je benieuwd naar het volledige Engelstalige artikel, klik dan hier. Ben je benieuwd naar het verkorte Nederlandse artikel, klik dan hier.
Met de inzichten van deze studie zijn drie workshops ontwikkeld voor (aankomend) verzorgenden en verpleegkundigen. Geef je les op een mbo, hbo of werk je in de ouderenzorg en ben je benieuwd naar deze workshops? Neem dan contact op met de AW Ouderen via awouderentranzo@tilburguniversity.edu.
Wil je meer weten over Jolandes onderzoek, kijk dan eens op haar onderzoekspagina.
Door Meriam Janssen, onderzoeksmakelaar en senior onderzoeker