De Werkplaats: Alcohol & roken, genot of verbod?

Hoe zit het eigenlijk met roken en alcohol drinken als je in het verpleeghuis woont? Mag je jouw gewoontes op het gebied van roken en het drinken van alcohol in het verpleeghuis voortzetten? Of brengt dit uitdagingen en dilemma’s met zich mee?

 

Na twee succesvolle werkplaatsen in 2019 en 2021 organiseren wij op 3 oktober de derde editie van De Werkplaats. Dit jaar is het thema: Alcohol & roken, genot of verbod?

 

oudere man met sigaret

Kruip in de huid van Theo

 

Theo is 82 jaar en woont in het verpleeghuis. Hij rookt al jaren een pakje sigaretten per dag. Zijn dochter koopt de sigaretten voor hem. De zorg of bezoek moet Theo helpen als hij een sigaret wil roken. Zij rijden zijn rolstoel naar buiten en steken de sigaret aan, dit kan Theo zelf niet meer. Theo kampt met gezondheidsproblemen, daarom wil zijn dochter dat hij stopt met roken. Ze besluit minder sigaretten voor hem te kopen. Theo is zelf helemaal niet van plan om te stoppen met roken.

Aan de slag - De Werkplaats - Academische Werkplaats Ouderen
Datum
3 oktober 2023
Datum
09:00
Datum
Ontdekstation013 Tilburg

Aan de slag!

Wij kijken er naar uit dat 100 (toekomstige) zorgprofessionals, ouderen en onderzoekers aan de slag gaan om een praktijkoplossing te ontwerpen op het thema: Alcohol & roken, genot of verbod?

 

De deelnemers bedenken deze oplossing door middel van Design Thinking. Design Thinking is een creatieve methode die probleemoplossend werkt en wordt gebruikt om te vernieuwen en te innoveren. De behoefte van de doelgroep staat altijd centraal. Natuurlijk staat er een team experts klaar die de deelnemers helpt met deze methode. Deelnemers hoeven zelf geen kennis en ervaring te hebben met Design Thinking.

 

Wil jij meedoen aan De Werkplaats? Meld je aan via onderstaande button:

Aanmelden

Wetenschap in de praktijk

Tijdens de Werkplaats staat het onderzoek van Lisette de Graaf centraal. Lisette werkt als psycholoog in het verpleeghuis en doet onderzoek naar roken en alcohol drinken door verpleeghuisbewoners. Op basis van de resultaten uit het onderzoek van Lisette gaan de deelnemers in groepjes aan de slag om een idee te bedenken dat de ouderenzorg nóg mensgerichter maakt.

 

Dit is echte co-creatie! Alle deelnemers hebben evenveel inbreng. Wij bedenken geen oplossing vóór de ouderenzorg, maar mét de ouderenzorg en het onderwijs. Op deze manier bedenken we oplossingen die echt aansluiten op de wensen en de behoeften van de ouderenzorg.

 

“Ik vind het super fijn dat mijn onderzoek centraal staat tijdens de Werkplaats. Zo heb ik de kans om de resultaten die ik tot nu toe heb gevonden te delen en kunnen mensen met deze resultaten aan de slag.” (Lisette de Graaf)

Praktische informatie

Werk jij in de ouderenzorg, volg je een opleiding op het gebied van zorg en welzijn of ben je 65+? Dan nodigen wij je van harte uit om deel te nemen aan De Werkplaats: ‘Dat bepaal ik zelf wel!’. We vinden het belangrijk dat er een goede verdeling is tussen zorgprofessionals (zoals verpleegkundigen, verzorgenden, managers en beleids-/innovatiemedewerkers), studenten en 65-plussers.

 

Medewerkers van de organisaties die zijn aangesloten bij de Academische Werkplaats Ouderen van Tranzo krijgen voorrang. Dit zijn: Avoord, Azora, Brabantzorg, De Wever, Groenhuysen, Mijzo, Surplus, SVRZ, Tante Louise en Thebe.

 

De Werkplaats is een gratis evenement. Met het oog op eventuele voedselverspilling en om te voorkomen dat er geen beschikbaarheid is voor mensen die graag willen deelnemen, willen wij je vriendelijk vragen om jezelf af te melden als je toch niet aanwezig kunt zijn. Om dit extra te benadrukken stellen wij een ‘No-Show-Fee’ voorwaarde in. Iedere deelnemer die zich heeft aangemeld en niet heeft deelgenomen, sturen wij van een factuur van 100 euro. Dit geldt alleen voor deelnemers die zich niet op tijd hebben afgemeld. Afmelden kan tot en met zondag 24 september. De uiteindelijke opbrengsten van de ‘No-Show-Fee’ komen ten goede aan projecten van de Academische Werkplaats Ouderen van Tranzo, Tilburg University.

 

Accreditatie voor deze dag wordt aangevraagd bij V&VN.

 

Wil jij meedoen aan De Werkplaats? Meld je aan via onderstaande button:

Aanmelden
ouderen en licht

Kruip in de huid van Margret

Margret heeft dementie en woont in het verpleeghuis. Ze is een echte Bourgondiër. Ze houdt van lekker eten en drinkt graag een wijntje. Door de dementie vergeet Margret regelmatig dat ze al meerdere glazen wijn heeft gedronken. Haar medebewoners klagen dat ze luidruchtig is en dat ze uit haar mond stinkt. Het kost de zorg moeite om Margret naar bed te brengen. Bovendien zijn ze bang dat ze een keer valt en iets breekt.

Ervaringen van deelnemers

 

“Wat een mooie dag, met mensen die je ‘s morgens nog niet kent en waarmee je aan het eind van de dag een product mag presenteren.”

 

“Een hele dag bezig geweest met een belangrijk thema. Echt een aanrader om eens mee te maken!”

 

“Een leerzame dag brainstormen en creativiteit met collega’s uit de zorg.”

 

“Goed georganiseerd en zeker heel leerzaam.”

Het resultaat van vorige werkplaatsen

Tijdens de eerste Werkplaats, toen heette het evenement nog ‘Inspiratiedag’  stond het thema ‘Liefde, intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis’  centraal. Op basis van ideeën uit deze Werkplaats hebben wij het spel Inteam en de flyer met verhalenbundel en deurhanger ontwikkeld. De tweede Werkplaats ging over het thema ‘Eigen regie’. Op basis van ideeën die zijn ontstaan tijdens deze Werkplaats hebben wij de kalender Eigen regie ontwikkeld.

logo Groenhuysen
TanteLouise logo
Tilburg University logo
Logo SVRZ
Tranzo logo
surplus logo
azora logo
Avoord logo
logo CZ zorgkantoor
Logo BrabantZorg
logo De Wever
MIJZO logo

Vragen over de Werkplaats?

Heb je een vraag over de Werkplaats of wil je jouw gedachten graag met ons delen?

Je kunt contact met ons opnemen via dit formulier. Stel je vraag of deel je gedachten en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.