intimiteit ouderen
Spel InTeam mensgerichte ouderenzorg

Spel Inteam

Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven, ook als je ouder wordt. Verpleeghuisbewoners (en hun partners) hebben hier ook behoefte aan. Hoe kun je als zorgprofessional inspelen op deze behoeften? En hoe ga je als team om met de behoeften van bewoners (en hun partners)?
Om het thema intimiteit en seksualiteit bespreekbaar te maken, hebben zorgprofessionals samen met ons het spel Inteam ontwikkeld. Het spel is gebaseerd op de onderzoeksresultaten uit het onderzoek van Tineke Roelofs over liefde, intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis bij mensen met dementie.

Spel InTeam (mensgerichte ouderenzorg)

Inhoud van het spel

Inteam helpt je om intimiteit en seksualiteit van verpleeghuisbewoners bespreekbaar te maken in je team. Inteam bestaat uit verschillende categorieën en bevat kennisvragen, vragen over ervaringen en meningen van jou en je collega’s en casuïstieken. Ook is het mogelijk om zelf vragen toe te voegen.
In het spel is er geen goed of fout, het gaat erom dat je jouw inzichten en ervaringen kunt delen met collega’s. Na afloop van het spel kun je samen met je collega’s bespreken welke inzichten zijn opgedaan en welke besluiten jullie zouden willen nemen om beter tegemoet te komen aan de wensen van bewoners en hun partners en om dit onderwerp makkelijker met elkaar te bespreken.

Inteam online ouderen spel

Offline en online variant

Eind 2019 lanceerden wij het bordspel Inteam. Inmiddels hebben veel (toekomstige) zorgprofessionals het spel gespeeld en wij hebben (gelukkig) voornamelijk positieve feedback ontvangen! In deze feedback kwam een aantal keer de opmerking “Het zou fijn zijn als we het spel ook online kunnen spelen, zodat we niet altijd fysiek bij elkaar hoeven zitten” naar voren. En wat bleek: meer (toekomstige) zorgprofessionals en onderwijsinstellingen hadden deze behoefte. Daarom hebben wij een online variant gemaakt van het spel Inteam. Je kunt dus kiezen voor het bordspel of het online spel, zo is er altijd een vorm die bij je past!

Offline & Online

Dezelfde inhoud

Beide varianten van het spel hebben dezelfde inhoud

Hetzelfde doel

Het spel Inteam helpt je om intimiteit en seksualiteit van verpleeghuisbewoners bespreekbaar te maken in je team

Dezelfde categorieën, vragen en casussen

Inteam bestaat uit verschillende categorieën en bevat kennisvragen, vragen over ervaringen en meningen van jou en je collega’s en casussen

Beide gebaseerd op het onderzoek van Tineke Roelofs

Het spel is gebaseerd op de onderzoeksresultaten van het onderzoek naar liefde, intimiteit en seksualiteit van Tineke Roelofs

Bordspel Inteam

Waarom kiezen voor het bordspel Inteam?

  • Het bordspel Inteam geeft de beleving van een echt gezelschapsspel
  • Als jullie het prettiger vinden om te discussiëren als je fysiek bij elkaar zit
  • Als jullie het spel spelen tijdens een bestaand fysiek overleg, zoals jullie teamoverleg
  • Geen internetverbinding nodig, geheel offline

Waar je rekening mee moet houden

  • Je moet het bordspel aanschaffen
  • Je kunt het bordspel alleen spelen als je fysiek samenkomt met je collega’s

*  Prijs van het bordspel: € 59,95

Bestel het bordspel hier

Inteam Online

Waarom kiezen voor Inteam Online?

  • Het online spel speel je eenvoudig en op ieder moment op afstand met jouw collega’s/medestudenten
  • Als het lastig is om fysiek bijeen te komen
  • Inteam Online in combinatie met Teams of Zoom zorgt ervoor dat je met elkaar het spel kunt spelen en de vragen en casussen kunt bespreken

Waar je rekening mee moet houden

  • Je hebt een goed werkende internetverbinding nodig
Ga naar Inteam Online

Downloads

Handleiding Inteam Online
Download
Bekijk hier 'the making of'

Vragen over het spel Inteam?

Ben je geïnteresseerd in dit spel en/of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op:

awouderentranzo@tilburguniversity.edu / 013 466 3251 of vul dit contactformulier in.

 


    Veelgestelde vragen

  • Wat moet ik doen met deze informatie?

    Op dit Inspiratieplatform kun je jezelf alvast inlezen over het onderzoek dat centraal staat tijdens De Werkplaats. Op het prikbord delen we kennis uit het onderzoek van Lisette de Graaf, naar het gebruik van alcohol en tabak in het verpleeghuis. Hiernaast staat er een overzicht van de stappen die we nemen en uitleg over de fases van Design Thinking.

  • Waar kan ik de publicaties van het onderzoek vinden?

    De publicaties van het onderzoek naar het gebruik van alcohol en tabak in het verpleeghuis zijn samengevat in blogs. Deze blogs staan op het prikbord. Onderaan elk blog staat de link naar het bijbehorende wetenschappelijke artikel.

  • Wat is design thinking?

    Jullie gaan in teams een oplossing bedenken die de ouderenzorg nog mensgerichter maakt. Dit doen jullie door middel van Design Thinking. Design Thinking is een creatieve methode die probleemoplossend werkt en wordt gebruikt om te vernieuwen en te innoveren. De behoefte van de doelgroep staat altijd centraal. Natuurlijk staat er een team experts klaar die jullie helpt met deze methode. Je hoeft zelf geen kennis en ervaring te hebben met Design Thinking.

  • Mijn vraag staat niet in het overzicht

    Heb je een vraag, maar staat deze niet in het overzicht? Stuur dan een mail naar awouderentranzo@tilburguniversity.edu. Wij beantwoorden jouw mail binnen twee werkdagen.

  • Ik heb een goed idee voor een onderzoek. Waar kan ik terecht?

    Wat leuk! We horen graag vanuit de praktijk waar we onderzoek naar zouden moeten doen. Als je een idee hebt kun je ons mailen via het contactformulier op deze website.

  • Hoe werken jullie samen met zorgprofessionals?

    Binnen onze onderzoeken nemen ouderen en zorgprofessionals een centrale plek in. Binnen bijna elk onderzoek wordt hun perspectief bestudeerd en komen zowel ouderen als zorgprofessionals zoveel mogelijk zelf aan het woord. Daarnaast is er aan elk onderzoek een ‘klankbordgroep’ verbonden. Een groep bestaande uit zorgprofessionals en vaak een vertegenwoordiger van een cliëntenraad. Tijdens het onderzoek denkt deze groep mee.

    Daarnaast zijn een aantal ‘onderzoeksmakelaars’ werkzaam bij de Academische Werkplaats Ouderen. Zij werken vanuit de universiteit nauw samen met de zorgorganisaties en gaan op zoek naar manieren om kennis te delen met zorgprofessionals. Misschien ben je er weleens één tegengekomen?

    We maken gebruik van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg dat bestaat uit enthousiaste zorgprofessionals en studenten die vrijblijvend een aantal keer per jaar met ons mee willen denken. Ook organiseren we regelmatig evenementen voor zorgprofessionals om onze bevindingen te delen, zoals de jaarlijkse ‘Werkplaats’. Ouderen zijn hier uiteraard ook van harte welkom.

  • Ik wil graag meedenken hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Waar kan ik terecht?

    Leuk! Laat het ons weten via het contactformulier.
    Je kunt ook gratis en vrijblijvend lid worden van ons Expertteam Mensgerichte Ouderenzorg. Als je lid wordt ontvang je een aantal keer per jaar per e-mail een uitnodiging om mee te denken met een actueel onderwerp, zoals hoe we aan de slag kunnen met kennis uit onderzoek. Ook ontvang je een paar keer per jaar onze nieuwsbrief. Spreekt het je aan? Meld je hier aan.

  • Waarom vinden jullie het belangrijk dat de kennis uit de onderzoeken in de zorgpraktijk terechtkomt?

    Wij willen met wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan mensgerichte ouderenzorg. De resultaten uit onze onderzoeken delen we actief met collega-onderzoekers wereldwijd via onze (vaak Engelstalige) artikelen en proefschriften. Maar om echt een bijdrage aan mensgerichte ouderenzorg te kunnen leveren moeten we ervoor zorgen dat de resultaten van ons onderzoek ook terechtkomen bij diegenen die de zorg leveren, jullie! Alleen op die manier kunnen we een verschil maken met ons onderzoek.

  • Waarom is het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt?

    Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor de ouderenzorg. Het is de basis voor alle dagelijkse handelingen van verzorgenden, verpleegkundigen maar ook van beleidsmedewerkers, managers en bestuurders. Op basis van wetenschappelijk onderzoek komen we namelijk te weten wat werkt, en wat niet. We komen te weten hoe we de zorg (verder) kunnen verbeteren en mensgerichter kunnen maken. En we komen te weten wat ouderen, naasten en medewerkers vinden van bepaalde thema’s. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van zorg en dat is waar we het voor doen!

  • Wie bepaalt de onderwerpen van de onderzoeken?

    De onderwerpen van onderzoeken worden meestal bepaald door de promovendus, of Science Practitioner. De science practitioner loopt in zijn/haar werk vaak tegen een probleem of vraag aan die hij/zij binnen het onderzoek wil oplossen of beantwoorden. Daarnaast worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd op basis van subsidies van de overheid. Het gaat dan om onderzoek naar actuele thema’s die worden gekozen samen met de zorgorganisaties die deel uitmaken van de Academische Werkplaats Ouderen.

  • Waarom duurt een promotieonderzoek zo lang?

    Een onderzoeker werkt gemiddeld vier tot zes jaar aan een promotieonderzoek. Zo lang?! Ja, goed onderzoek kost veel tijd. Vaak start de onderzoeker met het maken van een onderzoeksplan. Dit bestaat meestal uit vijf deelonderzoeken. Meestal start de onderzoeker daarna met een literatuuronderzoek. Hierbij wordt op een gestructureerde manier op zoek gegaan naar alle wetenschappelijke literatuur dat wereldwijd beschikbaar is over het onderwerp. Samen met andere onderzoekers wordt deze literatuur bestudeerd en wordt een conclusie getrokken. Daarna gaat de onderzoeker de praktijk in om verschillende deelonderzoeken uit te voeren. Het perspectief van ouderen en zorgprofessionals op het onderwerp wordt dan onderzocht. Hierbij maakt de onderzoeker gebruik van verschillende methoden, zoals interviews, vragenlijsten of observaties. De onderzoeker analyseert de verzamelde informatie en trekt conclusies. Elk deelonderzoek wordt opgeschreven in de vorm van Engelstalige artikelen die worden gepubliceerd in internationale, wetenschappelijke tijdschriften. Dit proces, van onderzoeksplan tot publicaties, duurt zo’n vier tot zes jaar.

  • Wat is een proefschrift?

    De resultaten van een promotieonderzoek worden opgeschreven in de vorm van Engelstalige artikelen, meestal zo’n vijf artikelen per promotieonderzoek. Deze artikelen worden gepubliceerd in internationale, wetenschappelijk tijdschriften zodat iedereen ze kan lezen. De publicaties worden samengevoegd in een boekje, waaraan een inleiding, een conclusie en een samenvatting worden toegevoegd. Dit geheel vormt het proefschrift.