Tijdens de eerste maanden van de coronapandemie gingen de verpleeghuizen op slot om de bewoners te beschermen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Naasten en vrijwilligers mochten niet meer naar binnen, terwijl zij een belangrijke rol spelen in het leven van ouderen.
Nu de grootste storm rondom corona is gaan liggen kijken veel mensen liever vooruit dan terug. De pandemie en het leven met corona heeft veel impact gehad op hun leven. Soms had het een positieve impact, maar vaak moesten bewoners letterlijk zien te overleven, zowel fysiek als mentaal. Ook op het leven van naasten en vrijwilligers heeft deze periode grote invloed gehad. Toch is het belangrijk om op de situatie terug te blikken, zodat we kunnen leren van deze periode. Op deze manier zijn we bij een volgende pandemie of virus beter voorbereid.
Op basis van wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van de sluiting van verpleeghuizen op bewoners, hun naasten en vrijwilligers hebben wij de Praatplaat ontwikkeld. De Praatplaat is een middel om samen in gesprek te gaan over het leven met corona. Het helpt om persoonlijke ervaringen te delen, te bespreken wat goed ging en wat beter kan, en wat wensen en behoeften zijn in toekomstige, soortgelijke situaties.
De Praatplaat is voor iedereen in het verpleeghuis die wil terugblikken op en leren van het leven met corona, dus of je er nu woont, werkt (of gaat werken) of mantelzorg verleent.
De Praatplaat kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, denk hierbij aan kennismaking met het thema, reflectie, of bijvoorbeeld evaluatie. Om je op weg te helpen, hebben we 26 werkvormen ontwikkeld die je zou kunnen gebruiken bij de Praatplaat.
Download het document met werkvormen eenvoudig middels de downloadlink hieronder!
Ben je geïnteresseerd in de Praatplaat/of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op:
awouderentranzo@tilburguniversity.edu / 013 466 2969 of vul dit contactformulier in.