eigen regie ouderenzorg

De kalender Eigen regie

Helpt zorgprofessionals bij het bevorderen van eigen regie

We willen allemaal zoveel mogelijk onze eigen keuzes maken in het leven. Dit verandert niet als we ouder worden en afhankelijk worden van zorg. De meeste ouderen weten heel goed wat ze wel of niet willen en houden daarom graag zelf de regie over hun eigen leven.

Onderzoek heeft laten zien dat als ouderen zelf de regie voeren zij beter in staat zijn om met tegenslagen om te gaan. Zij ervaren minder stress en een betere kwaliteit van leven.

Als zorgprofessional kun je ouderen helpen bij het bevorderen van eigen regie. Maar hoe werkt het eigen regie bevorderen en wanneer doe je dat? Soms word je zo meegenomen in de drukte van je dag, dat het lastig is om even stil te staan en te reflecteren. Daarom hebben wij de kalender Eigen regie ontwikkeld. Deze kalender zal jou dagelijks aan het denken zetten en kan de start zijn van een waardevol gesprek met een bewoner of collega.

De Eigen Regie kalender

366 dagen eigen regie

Deze kalender zal jou dus dagelijks aan het denken zetten en kan de start zijn van een waardevol gesprek met een bewoner of collega. Er zijn elf categorieën: aan de slag, vraag, wist je dat, complimentendag, quote, wat zou jij doen?, wat vind jij hiervan?, geef je mening, stel je eens voor, spiegeltje spiegeltje en dilemma.

De Eigen Regie kalender
De Eigen Regie kalender
De Eigen Regie kalender
De Eigen Regie kalender
De Eigen Regie kalender

Waarom met de kalender Eigen regie aan de slag?

  • Zorgt voor dagelijkse bewustwording over het thema eigen regie
  • Stimuleert zelfreflectie
  • Zet aan tot een waardevol gesprek met bewoners en collega’s
  • Eigen regie is een speerpunt van elke ouderenzorgorganisatie
  • Gemaakt voor en door zorgprofessionals
  • Op basis van wetenschappelijk onderzoek
  • Kost geen of weinig extra tijd
  • Aansprekend en afwisselend
  • De kalender is herbruikbaar
SANO Wetenschapsdag

Wie kan er met de kalender Eigen regie aan de slag?

Werk jij in het verpleeghuis als verpleegkundige, verzorgende, welzijnsmedewerker of helpende, dan kun jij, samen met jouw team, aan de slag met de kalender.

 

De Eigen Regie kalender

Iedere dag nieuwe inspiratie

Laat je inspireren door onze kalender Eigen regie

Mensgerivhge ouderenzorg socials

Wil jij de kalender elke dag zien?

Sinds 1 januari delen wij dagelijks de pagina van die dag via Instagram. Volg ons om op de hoogte te blijven. En laat ons weten wat jij van de kalender Eigen regie vindt en hoe jouw team de kalender gebruikt!

Plaats een bericht op social media en tag ons of voeg #kalendereigenregie toe aan jouw bericht. Op Facebook en Instagram kun je ons taggen via @mensgerichteouderenzorg en op LinkedIn via @Academische Werkplaats Ouderen | Tranzo | Tilburg University.

Dat bepaal ik zelf wel. Workshop in de Academische Werkplaats ouderenzorg | Mensgerichte ouderenzorg

Van onderzoeksresultaten naar product

Op 5 oktober 2021 organiseerden wij ‘De Werkplaats: dat bepaal ik zelf wel!’. Het was een creatieve dag waar zorgprofessionals en studenten aan de slag gingen met de resultaten uit het onderzoek van Jolande van Loon over eigen regie van ouderen in het verpleeghuis. Heb je even een opfrisser nodig? Bekijk de aftermovie hieronder.

Een van de winnende ideeën was een reflectiekaartspel om bewustwording te creëren en te reflecteren op het vergroten van eigen regie. Dit idee hebben we in co-creatie met het winnende team uitgewerkt en in een ander jasje gegoten, namelijk een (dag)kalender.

De kalender Eigen regie is ontwikkeld op basis van de onderzoeksresultaten van drs. Jolande van Loon. Samen met Jolande, de winnende groep, andere zorgprofessionals en ouderen hebben we de inhoud en het ontwerp gemaakt. Op deze manier sluit de kalender Eigen regie naadloos aan op de praktijk.

Naar het onderzoek van Jolande van Loon
Aftermovie De Werkplaats 2021

Vragen over de kalender Eigen regie?

Ben je geïnteresseerd in deze kalender/of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op:

awouderentranzo@tilburguniversity.edu / 013 466 3251 of vul dit contactformulier in.

Wij hebben een aantal kalenders die wij kunnen versturen op aanvraag (OP = OP). De kosten hiervan zijn € 14,95 exclusief verzendkosten.