eigen regie ouderenzorg

De kalender Eigen regie

Helpt zorgprofessionals bij het bevorderen van eigen regie

We willen allemaal zoveel mogelijk onze eigen keuzes maken in het leven. Dit verandert niet als we ouder worden en afhankelijk worden van zorg. De meeste ouderen weten heel goed wat ze wel of niet willen en houden daarom graag zelf de regie over hun eigen leven.

Onderzoek heeft laten zien dat als ouderen zelf de regie voeren zij beter in staat zijn om met tegenslagen om te gaan. Zij ervaren minder stress en een betere kwaliteit van leven.

Als zorgprofessional kun je ouderen helpen bij het bevorderen van eigen regie. Maar hoe werkt het eigen regie bevorderen en wanneer doe je dat? Soms word je zo meegenomen in de drukte van je dag, dat het lastig is om even stil te staan en te reflecteren. Daarom hebben wij de kalender Eigen regie ontwikkeld. Deze kalender zal jou dagelijks aan het denken zetten en kan de start zijn van een waardevol gesprek met een bewoner of collega.

De Eigen Regie kalender

366 dagen eigen regie

Deze kalender zal jou dus dagelijks aan het denken zetten en kan de start zijn van een waardevol gesprek met een bewoner of collega. Er zijn elf categorieën: aan de slag, vraag, wist je dat, complimentendag, quote, wat zou jij doen?, wat vind jij hiervan?, geef je mening, stel je eens voor, spiegeltje spiegeltje en dilemma.

De Eigen Regie kalender
De Eigen Regie kalender
De Eigen Regie kalender
De Eigen Regie kalender
De Eigen Regie kalender

Waarom met de kalender Eigen regie aan de slag?

  • Zorgt voor dagelijkse bewustwording over het thema eigen regie
  • Stimuleert zelfreflectie
  • Zet aan tot een waardevol gesprek met bewoners en collega’s
  • Eigen regie is een speerpunt van elke ouderenzorgorganisatie
  • Gemaakt voor en door zorgprofessionals
  • Op basis van wetenschappelijk onderzoek
  • Kost geen of weinig extra tijd
  • Aansprekend en afwisselend
  • De kalender is herbruikbaar

Irene

Elke dag een praatje bij de koffieautomaat, elke dag een bewustwording-momentje, elke dag wat meenemen de zorg in, elke dag bewust bij alles wat we onbewust doen

Anoniem

Behulpzaam product om iedere dag weer even na te denken over eigen regie

Marlies

Vandaag de gewonnen kalender op het bureau neergezet. De spreuk van vandaag bracht al een glimlach op het gezicht bij iedereen inclusief bewoners. Wij zijn er erg blij mee.

Jolande

Bij trainingen en workshops rondom eigen regie geeft de kalender volop inspiratie.

SANO Wetenschapsdag

Wie kan er met de kalender Eigen regie aan de slag?

Werk jij in het verpleeghuis als verpleegkundige, verzorgende, welzijnsmedewerker of helpende, dan kun jij, samen met jouw team, aan de slag met de kalender.

 

De Eigen Regie kalender

Iedere dag nieuwe inspiratie

Laat je inspireren door onze kalender Eigen regie

Dat bepaal ik zelf wel. Workshop in de Academische Werkplaats ouderenzorg | Mensgerichte ouderenzorg

Van onderzoeksresultaten naar product

Op 5 oktober 2021 organiseerden wij ‘De Werkplaats: dat bepaal ik zelf wel!’. Het was een creatieve dag waar zorgprofessionals en studenten aan de slag gingen met de resultaten uit het onderzoek van Jolande van Loon over eigen regie van ouderen in het verpleeghuis. Heb je even een opfrisser nodig? Bekijk de aftermovie hieronder.

Een van de winnende ideeën was een reflectiekaartspel om bewustwording te creëren en te reflecteren op het vergroten van eigen regie. Dit idee hebben we in co-creatie met het winnende team uitgewerkt en in een ander jasje gegoten, namelijk een (dag)kalender.

De kalender Eigen regie is ontwikkeld op basis van de onderzoeksresultaten van drs. Jolande van Loon. Samen met Jolande, de winnende groep, andere zorgprofessionals en ouderen hebben we de inhoud en het ontwerp gemaakt. Op deze manier sluit de kalender Eigen regie naadloos aan op de praktijk.

Naar het onderzoek van Jolande van Loon
Aftermovie De Werkplaats 2021

Aan de slag!

Naast de kalender Eigen regie hebben wij nog meer producten op het gebied van eigen regie. Bekijk de verschillende producten via de buttons hiernaast.

Vragen over de kalender Eigen regie?

Ben je geïnteresseerd in deze kalender/of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op:

awouderentranzo@tilburguniversity.edu / 013 466 3251 of vul dit contactformulier in.

Wij hebben een aantal kalenders die wij kunnen versturen op aanvraag (OP = OP). De kosten hiervan zijn € 18,95 exclusief verzendkosten.