Kwaliteitsinstrument ouderenzorg

Het verhaal als kwaliteitsinstrument

“De verhalen leven gewoon meer, het is een leuke manier om erachter te komen wat een cliënt bezighoudt en wat voor iemand belangrijk is.”

 

Persoonlijke verhalen van ouderen maken duidelijk wat zij belangrijk vinden in hun leven en de zorg die zij ontvangen. Het verhaal als kwaliteitsinstrument is een methode om op basis van verhalen van ouderen de kwaliteit van zorg in beeld te brengen en te verbeteren. De Academische Werkplaats Ouderen van Tranzo, Tilburg University ontwikkelde deze methode samen met zorgorganisaties. Het verhaal als kwaliteitsinstrument inspireert en motiveert zorgprofessionals om te werken aan mensgerichte ouderenzorg.

 

Wil jij aan de slag met Het verhaal als kwaliteitsinstrument? Op deze pagina vind je alle informatie over de training en kun je jezelf aanmelden!

Thuiszorg - oude man in stoel

De methode

Getrainde zorgprofessionals interviewen ouderen en komen erachter wat zij belangrijk vinden. Een zorgprofessional stelt een oudere één vraag: “U ontvangt zorg van deze organisatie, vertelt u daar eens over”. De oudere vertelt dan zijn / haar persoonlijke verhaal. Van elke oudere wordt een portret opgesteld. Deze portretten worden gebruikt voor kwaliteitsverbetering. Na een kwaliteitsbijeenkomst kunnen zorgprofessionals direct aan de slag met een opgesteld actieplan.

Stappenplan

1. Training

De methode wordt in een cursus van drie dagdelen aangeleerd. Zorgprofessionals gaan actief aan de slag en oefenen met het ophalen van verhalen. Ze oefenen met het analyseren van verhalen en leren hoe een verhaal kan worden omgezet in een portret.

2. Interviews en portretten opstellen

Zorgprofessionals interviewen  ouderen. Het interview wordt opgenomen en letterlijk uitgetypt. Met een portret schetst de zorgprofessional een impressie van de oudere die geïnterviewd is en de thema’s waarover zij / hij vertelde.

3. Kwaliteitsbijeenkomst

De portretten worden gebruikt om in een kwaliteitsbijeenkomst op een gestructureerde wijze te werken aan kwaliteitsverbetering.

4. Vervolgafspraak

Na de bijeenkomst gaan zorgprofessionals aan de slag met het actieplan. Twee maanden later wordt een vervolgafspraak gepland waarin de
zorgprofessionals samen terugkijken op de voortgang, de behaalde successen, en mogelijke vervolgstappen.

Foto van een oudere in een verpleeghuis

De training | wat kun je verwachten?

De methode Het verhaal als kwaliteitsinstrument wordt in een training van drie dagdelen aangeleerd.

 

Cursusdag 1

Tijdens de eerste cursusdag leer je wat de methode precies inhoud en oefen je met elkaar hoe het is om op basis van één open vraag een verhaal op te halen. Na deze dag breng je je kennis meteen in de praktijk door in je eigen zorgorganisatie een verhaal op de halen bij een oudere die je niet kent.

 

Cursusdag 2

In de tweede cursus dag deel je de opgedane ervaringen met elkaar. Hoe was het om slechts één vraag te stellen? Hoe ga je om met een stilte die valt? Daarna ga je met je opgehaalde verhaal aan de slag. Je haalt de hoofdlijnen eruit en maakt hiervan een portret. Na deze dag breng je de opgedane kennis weer in de praktijk. Je interviewt een andere oudere en stelt een portret op.

 

Cursusdag 3

Op de laatste cursusdag bespreek je in de groep het door jou gemaakte portret. Je haalt hier bepaalde thema’s of onderwerpen uit. Een bewoner heeft bijvoorbeeld aangegeven dat het zo moeilijk is om de eerste weken aansluiting te vinden bij medebewoners tijdens het koffiedrinken. Of een bewoner geeft aan dat afspraken over de zorg niet goed worden nagekomen. Vervolgens formuleer je hier actiepunten uit die later worden opgepakt om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Sociale netwerken en behoeften ouderen

De training | praktische informatie

De training is bedoeld voor zorgprofessionals die werken in de ouderenzorg als:

  • verzorgende
  • verpleegkundige
  • welzijnsmedewerker
  • beleids- of kwaliteitsmedewerker
  • manager

Niveau: vanaf mbo niveau 3
Deelnemers ontvangen een bewijs van deelname.
Er zijn twee manieren om de training te volgen: incompany of via open inschrijving

Incompany

De trainer geeft de training bij jouw organisatie. Er kunnen maximaal zes mensen deelnemen. Data afstemmen in overleg met de trainer.
Investering € 2.250,- (excl. reiskosten en transcriptiekosten)

Open inschrijving (aanmelden mogelijk tot 1 september)

Data en tijden: donderdag 28 september, 26 oktober en 16 november van 13.00 tot 17.00 uur
Plaats: Tilburg University
Aantal deelnemers: minimaal vier en maximaal zes
Investering: € 650,- (excl. transcriptiekosten)

 

Wil je meer informatie over de training of jezelf of jouw organisatie aanmelden? Stuur ons een mail via onderstaande button.

Aanmelden of informatie training

Downloads

Flyer Het verhaal als kwaliteitsinstrument In deze flyer staat alle informatie over Het verhaal als kwaliteitsinstrument.
Download
Maak kennis met het instrument

Vragen over de training van Het verhaal als kwaliteitsinstrument?

 

Heb je vragen of opmerkingen over de training van Het verhaal als kwaliteitsinstrument? Vul het contactformulier in of neem contact op met Claudia van Erven (implementatiemakelaar): C.A.M.vanErven@tilburguniversity.edu


    logo Groenhuysen
    Tranzo logo
    azora logo
    Logo SVRZ
    TanteLouise logo