Kwaliteitsinstrument ouderenzorg

Het verhaal als kwaliteitsinstrument

Beter zorgen voor ouderen begint bij weten wat hen bezighoudt. We willen het beste voor de mensen waar we voor zorgen, daar zijn we het allemaal over eens.  Maar hoe weet je wat het beste is? Door het ouderen te vragen.

De methode Het verhaal als kwaliteitsinstrument helpt zorgprofessionals om binnen een wetenschappelijk kader te werken met verhalen. Ervaringsverhalen van ouderen worden daarbij gebruikt als onderzoeksdata. Persoonlijke verhalen van ouderen maken duidelijk wat zij belangrijk vinden in hun leven en de zorg die zij ontvangen. Het verhaal als kwaliteitsinstrument is een nieuwe methode om op basis van verhalen van ouderen de kwaliteit van zorg in beeld te brengen en te verbeteren.  Wij ontwikkelden deze methode samen met zorgprofessionals. Het verhaal als kwaliteitsinstrument inspireert en motiveert zorgprofessionals om te werken aan mensgerichte ouderenzorg.

Thuiszorg - oude man in stoel

Kwaliteit van zorg

Veel methoden om kwaliteit van zorg te meten bestaan uit het invullen van vragenlijsten die bestaan uit een aantal thema’s. Bewoners kunnen dan aangeven hoe tevreden ze zijn over deze thema’s en zorgorganisaties krijgen antwoord op de vraag: doen we de dingen goed? Met de methode Het verhaal als kwaliteitsinstrument liggen de thema’s niet vast en kan de bewoner de thema’s bespreken die hij/zij belangrijk vindt als het gaat om kwaliteit van zorg. Hierdoor krijg je als zorgorganisatie (en/of als zorgprofessional en team) inzicht in de vraag: doen we de goede dingen? Met behulp van de methode kunnen zorgprofessionals en zorgorganisaties hun kwaliteit van zorg verbeteren én de mening van ouderen als groep binnen het kwaliteitsbeleid een stem geven zodat hun positie wordt versterkt.

oude vrouw

6 april 2023 | Lancering Het verhaal als kwaliteitsinstrument

Ontdek hoe je met verhalen kunt werken aan kwaliteitsverbetering. Kom op 6 april van 13.00 tot 17.00 uur naar de universiteit in Tilburg voor de lancering van Het verhaal als kwaliteitsinstrument.

 

Programma

12.30 – 13.00 Inloop met koffie/thee en een kleine versnapering
13.00 – 14.45 Van verhalen naar kwaliteitsverbetering en een panelgesprek met ervaringen met Het verhaal als kwaliteitsinstrument
14.45 – 15.00 Pauze
15.00 – 15.50 Workshops
15.50 – 16.30 Blik op de toekomst
16.30 – 17.00 Borrel

 

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Het maximale aantal aanmeldingen is bereikt. Wil je toch graag aanwezig zijn? Stuur een mail naar awouderentranzo@tilburguniversity.edu, dan zetten we je op de reservelijst.

Vragen over Het verhaal als kwaliteitsinstrument?

Wil je aan de slag met deze methode en/of wil je meer weten? Neem dan contact op met Claudia van Erven (implementatiemakelaar):

C.A.M.vanErven@tilburguniversity.edu / 013 466 4740 of vul dit contactformulier in.


    MIJZO logo
    surplus logo
    logo Groenhuysen
    logo De Wever
    Tranzo logo